nieuws

Zo word je een creatieve projectassistent

Plannen en organiseren

Werk je in projecten, en dat zal steeds vaker gebeuren, dan ben je vaak aanspreekpunt, moet je snel kunnen schakelen en over probleemoplossend vermogen beschikken. En wat doe je als de projectleider of manager zegt: “We moeten het anders doen. Jij hebt vast een goed idee. Verras me maar!” Een dosis creativiteit heb je daarom wel […]

Zo word je een creatieve projectassistent

Werk je in projecten, en dat zal steeds vaker gebeuren, dan ben je vaak aanspreekpunt, moet je snel kunnen schakelen en over probleemoplossend vermogen beschikken. En wat doe je als de projectleider of manager zegt: “We moeten het anders doen. Jij hebt vast een goed idee. Verras me maar!” Een dosis creativiteit heb je daarom wel nodig, maar… hoe train je die? Marenthe de Bruijne, één van de trainers van Power projectassistent legt uit.

Wat kun je met creativiteit als je werkt in een project?

“Creativiteit, oftewel lenig denken, betekent: met een frisse blik kijken, kansen ontdekken, nieuwe aanvliegroutes zien en uitproberen, zodat je tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen komt. Met lenig denken kun je dan iets creëren wat nuttig en verrassend is. Bijvoorbeeld door bestaande dingen te combineren. Het is een aanvulling op ons logisch denken. Je traint de flexibiliteit van je brein.”

Is het belangrijk om te kunnen?

“Ja, zeker in deze snel veranderende wereld. Het is goed om je slagkracht te vergroten. Je overleeft best zonder, maar je weet wat ze zeggen: ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Train je je creatieve slagkracht, dan gaat je energie stromen. Je raakt geïnspireerd, het verrijkt je leven. En je werk wordt leuker.”

Valt creativiteit te trainen?

“Ja, want iedereen beschikt over creatieve vermogens. Kijk naar kinderen van vier, die stellen heel veel vragen, komen met gekke ideeën. Alles kan, alles mag en iedereen vindt het leuk. Tot ze naar groep 3 gaan en ze opeens leren wat er allemaal niet kan. Zo raakt de creativiteit gedwarsboomd. Maar met een gezonde dosis lef en vooral door te doen en te oefenen vergroot je makkelijk en snel je lenigheid in denken.vVoor de één is het wellicht makkelijker dan voor de ander. Zie het zo: je kunt met hardlopen Dafne Schippers niet evenaren, maar een 5-kilometerloop is voor bijna iedereen haalbaar – als je traint en volhoudt. En het werkt extra motiverend om het in een groepje te doen. Dat geldt ook voor lenig denken.”

Heb je een paar tips die iedereen dagelijks kan doen?

“Je kunt je vaardigheden al oefenen door eens een andere route naar huis te nemen of in de winkel een tijdschrift te kopen dat je niet kent. En let eens op hoe vaak je ‘ja maar’ zegt. ‘Ja maar’ is echt een dooddoener. Probeer te minderen en spreek je collega’s en projectleden er ook op aan.
Een voorbeeld: een idee of oplossing in een project is veel te duur. Je denkt: laat maar, dat kan niet. Ga dat idee dan toch eens onderzoeken: welke mogelijkheden hebben we? Welk onderdeel kunnen we toch gebruiken? Pak dat eruit. Dan heb je wellicht al iets nieuws. Leg je oor te luisteren bij de concurrent. Kijk terug naar het verleden: op welk moment werd jij verrast? En laat je inspireren door trends.”

Het denkproces noem jij ‘professioneel wyberen’. Wat is dat?

“Het creatieve denkproces heeft de vorm van een wybertje. Dat komt telkens terug als je de slag gaat met lenig denken en de technieken die daarbij horen. In plaats van direct op die ene oplossing af te stomen, maak je tussenstappen. Daarvoor stap je bewust over je denkdrempels heen. En volg je de vorm van een wybertje: Je begint [links] met de vraagstelling, dan zorg je voor een ideeënstroom en ga je op zoek naar heel veel ideeën (brainstorm). Daarna ga je kiezen en combineren. Je eindigt met 2 of 3 oplossingen die verrassend, spannend en vernieuwend zijn. Vervolgens maak je pas een actieplan.”

Wybertje_professioneel wyberen (2)

Om de ideeënstroom op gang te brengen:

– stel je oordeel uit, ga niet ‘ja maren’, wijs iets niet meteen af
– ga op zoek naar wilde ideeën, niets is te gek
– gebruik je verbeeldingskracht, kijk op een andere manier naar een probleem
– Lift mee op elkaar en associeer dóór

Verdieping

De training Power Projectassistent is een dag vol tips en (digitale) tricks en tools om een project te organiseren, assisteren en realiseren. Creativiteit en lenig denken komen ook aan bod en op zo’n manier dat je er direct mee aan de slag kunt.

Wil je je verder ontwikkelen tot projectassistent? Bekijk dan het programma van de 3-daagse training Projectmanagement. Daarin krijg je de vaardigheden aangereikt waarmee je als projectassistente of projectsecretaresse je projectteam actiever en effectiever kunt ondersteunen. Na afloop heb je inzicht gekregen in de manier waarop een project georganiseerd wordt en je eigen rol hierin verder uitgediept. En je hebt geleerd hoe je je communicatieve vaardigheden goed en effectief inzet voor een professionele uitvoering van je projectwerkzaamheden.

Boekentips

Lenig denken – technieken voor creatieve denkkracht (Marenthe de Bruijne, Sigrid van Iersel)

Het projectassistentboek (Pieter Hoekstra, Peter Vos, Jakob Zwinderman)

Reageer op dit artikel