nieuws

Lean werken op het secretariaat: best practice Zon fruit & vegetables

Plannen en organiseren

Hoe pas je lean nu echt toe? Vijf verschillende professionals – een directiesecretaresse, een directieassistent, een projectmanager, een project- en managementassistent én een freelance project- en managementondersteuner – vertellen hoe zij lean in hun dagelijkse werk inzetten. Deze best practice gaat over Annelie Peters, directiesecretaresse bij ZON fruit & vegetables.

Lean werken op het secretariaat: best practice Zon fruit & vegetables
Annelie Peters | fotograaf Richard Fieten

Lean werken op het secretariaat kan het best beschreven worden aan de hand van best practices. Daarom de komende weken 5 praktijkverhalen. Dit keer:

Naam: Annelie Peters
Functie: directiesecretaresse
Organisatie: ZON fruit & vegetables

‘De nieuwe taken versterken mijn functie’

“Lean Six Sigma (LSS) is een van de middelen waarmee we als bedrijf nóg slagvaardiger, klantgerichter en bovenal herkenbaarder worden. We stellen multidisciplinaire teams samen die fasegewijs verbeterprojecten doorvoeren. Dit stimuleert bovendien de samenwerking tussen verschillende afdelingen. Zelf heb ik een Lean Six Sigma-project geleid over contractbeheer. Dat lag her en der verspreid in de organisatie waardoor we geen totaaloverzicht hadden. We hebben gekeken welke contracten we hadden, wat we wilden behouden en welke contracten we konden opzeggen. Dit heeft ons een forse besparing opgeleverd.

‘5S-project’

Ik ben nu bezig met het opstarten van een 5S-project voor de afdeling Verpakken. We brengen eerst in kaart waar al het fust staat. Zo kunnen we een nulmeting maken. Daarna analyseren we hoe we het fust op een efficiëntere manier in de hal kunnen plaatsen, zodat er minder bewegingen en vierkante meters nodig zijn. En met de Kanban-methode kunnen we zorgen voor minder incourante voorraad.

‘Ik kan buiten mijn comfortzone projecten oppakken’

Ik ben blij dat ik een LSS-training heb gevolgd. Zo kan ik ook buiten mijn comfortzone uitstekend projecten oppakken. Ik hoef me niet meer te beperken tot het secretariaat. Het secretaressevak gaat veranderen en dit soort taken kunnen mijn functie versterken.”

Meer weten over lean werken op het secretariaat?

Lees ook het grote trendartikel: Lean werken is slimmer werken, juist op het secretariaat.
Of het artikel met basiskennis: Lean werken op het secretariaat: wat is dat? 

Lean werken op het secretariaat: best practices

Hoe je lean nu toepast in de dagelijkse praktijk vertellen vijf managementondersteuners:

Projectmanager Loe Kessels van Waternet
Freelance project- en managementondersteuner Margot de Jong van Office Services Houten
Lydia van den Bogaard, directieassistent bij Toyota Material Handling en gasttrainer bij Quadrant Advies
Johanna de Jong, project- en managementassistent Hanzehogeschool Groningen

Nu zelf aan de slag

In de training Lean op het secretariaat bijvoorbeeld, waar je leert toegevoegde waarde te bieden op de meest efficiënte wijze. Of: Powerlean op het secretariaat (nieuw), waar je met veel afwisseling, tips en tricks de basis legt voor een lean mindset en lean secretariaat.

Reageer op dit artikel