nieuws

Agile organiseren, hoe doe je dat als managementassistent? [video]

Plannen en organiseren

Agile organiseren, hoe doe je dat als managementassistent? [video]

Voor het eerst dit jaar hebben we een officemanager als keynotespreker op het Management Support Event. Op 14 november in de Jaarbeurs Utrecht staat Judith van Diemen op het congrespodium. Agile werken was voor haar helemaal nieuw. Op het congres vertelt ze je alles over hoe zij zich deze nieuwe werkwijze eigen heeft gemaakt. En in deze video geeft ze samen met haar collega Brenda Zwart, agile coach, alvast een voorproefje.

“Deze tijd van digitalisering, robotisering en de snel veranderende omgeving vraagt om een andere manier van organiseren”, zegt Brenda zwart, coach, trainer en organisatievernieuwer. Haar collega, officemanager Judith, voegt daaraan toe: ‘Agile werken betekent voor het officemanagement onder andere visualiseren, communiceren en prioriteren.’ Ze benadrukt dat je vooral ook moet blijven werken op een manier die bij jou past. Dat geeft het beste resultaat.

Judith en Brenda leggen uit hoe jij als managementassistent mee kunt veranderen met je organisatie:

Schrijf je nu in!

Enkele van de elf workshops en drie kennissessies beginnen al vol te lopen. Schrijf je dus snel in voor de workshop of kennissessie van jouw keuze. Het programma van het Management Support Event is dit jaar helemaal volgens je eigen voorkeur samen te stellen. Kies jij voor een kennissessie of voor de workshop OneNote op het secretariaat? Of beide?

Het Management Support Event vindt op 14 november plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Kijk voor het volledige programma en alle inschrijfmogelijkheden op:
event.managementsupport.nl

Reageer op dit artikel