nieuws

Trends in catering: origineler, voedzamer en minder opgedirkt

Plannen en organiseren

Trends in catering: origineler, voedzamer en minder opgedirkt

De tijd van de petitfours is voorbij. Catering anno nu is origineler en voedzamer. De bonbons maken plaats voor carrot cakes en oatkoeken. Welke trends zijn er nog meer? En hoe belangrijk is duurzaamheid daarbij?

“Thema’s zoals duurzaamheid, biologisch en vegetarisch zijn de hype voorbij”, zegt Lenny Klaassen, eigenaar van Effectivents. “Zo’n twee jaar geleden kon je je daar nog mee onderscheiden. Het was een pluspunt om op de uitnodiging te vermelden dat de catering biologisch was. Daar hoef je nu niet meer mee aan te komen zetten. Bezoekers gaan ervan uit dat het gepresenteerde eten duurzaam is en dat er voldoende vegetarische alternatieven zijn.”

Welke trends zijn er wel? “Het mag allemaal wat losser, wat minder formeel. Het hoeft niet meer zo opgedirkt te worden”, zegt Marga Groot Zwaaftink, eigenaar van Commgress. “Een concept dat daarbij past is foodsharing.”

Bij foodsharing zit je allemaal om een tafel, waarop verschillende gerechten gepresenteerd staan. Je gaat voor je gevoel ‘aan tafel’, zoals je dat thuis ook doet. “Het mooie aan foodsharing is dat er vaak een handeling gedaan moet worden”, legt Marga uit. “Je geeft schalen aan elkaar door en vaak moet er nog een stokbrood gesneden worden. Die handelingen zorgen voor contact en geven een mooi begin van een gesprek.”

Origineel en voedzaam

Lenny ziet bovendien dat catering steeds meer geïntegreerd wordt in het programma. Het maken van eigen verse thee is daar een voorbeeld van. “En de catering wordt beter afgestemd op het programma”, zegt ze. “Er wordt bijvoorbeeld gekozen voor lichte, gezonde gerechten waar je fit bij blijft.”

Ook ziet Lenny een opkomst van originele, voedzame gerechten, zoals carrot cake, bananenbrood of oatkoeken. “Dat is smaakvol en geeft een betere energie dan snoepgoed. Of er wordt als lunch gekozen voor gezonde sneetjes desembrood met hummus, avocado of tomatenspread. Dat is gezonder dan zoet broodbeleg en toch vegetarisch.”

Naast deze nieuwe trends blijft het onverminderd belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaamheid. “Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker dat niet alles meteen op het buffet gepresenteerd wordt om verspilling tegen te gaan”, zegt Marga. “Ook de populariteit van losse uitgeefpunten past in die lijn”, voegt Lenny daaraan toe. “Losse uitgeefpunten zijn al langer populair omdat een kok de gerechten vers bereidt. Bovendien worden de borden individueel opgemaakt. Dat maakt het persoonlijker. De uitgeefpunten winnen nu aan populariteit omdat de gerechten ter plekke bereid worden, waardoor je minder verspilling hebt.”

Meer over eventorganisatie:

Trends in events: “We gaan steeds meer naar een festivalmodel, waarbij mensen zelf kiezen waar ze naartoe gaan.”

Een succesvol event organiseren, daar komt nogal wat bij kijken. Een roadmap bijvoorbeeld! Vijf tips van Lenny Klaassen.

Dieper ingaan op jouw vaardigheden? Bekijk de opleidingen in organisatie & coördinatie.

Reageer op dit artikel