tips & tricks

10 fabels over netwerken

Plannen en organiseren

Netwerken kan een nuttige manier zijn om jouw contacten te verbreden en kan carrièrekansen in de toekomst bieden! Naar opleidingen en events gaan kunnen ook goede kansen zijn om te netwerken.

10 fabels over netwerken

Netwerken, iedereen heeft de mond ervan vol. Maar heeft iedereen het dan wel over hetzelfde? Er blijken veel misverstanden over het opbouwen van een netwerk te zijn. Hieronder vind je tien fabels over netwerken.

1. Je huidige netwerk is te klein

Mensen onderschatten meestal hun bestaande netwerk. Door contact te leggen met bekenden van je bestaande relaties heb je al snel de beschikking over een enorm netwerk. Het is daarom effectiever om veel zorg te besteden aan je huidige relaties dan je steeds te richten op het maken van nieuwe vrienden.

2. Het draait bij netwerken om vriendjespolitiek

Dit is een negatieve kijk op een netwerk. Het gaat bij netwerken om het uitwisselen van informatie en niet om handjeklap en het stiekem sluiten van verbonden.

3.     Je kunt het of je kunt het niet

Er is geen vaste stijl voor netwerken, waardoor iemand het van nature wel of niet in de vingers zou hebben. Mensen hebben liever te maken met iemand die zichzelf is dan met iemand die een show opvoert. Oprechte interesse is dan ook belangrijker dan met ‘flair’ overkomen.

4. Je mag geen onderscheid maken tussen relaties

Natuurlijk is dat er wel. De ene relatie heeft je nou eenmaal meer te bieden dan de andere. Het gaat daarbij om zaken als wat een relatie je financieel oplevert, of je nuttige informatie opdoet en of je via een contact belangrijke nieuwe mensen kunt leren kennen.

5. Maak zoveel mogelijk reclame voor jezelf

Je mag jezelf best kort even promoten, maar als je het te lang doet ontstaat er al snel irritatie en een gebrek aan belangstelling bij je gesprekspartner. Het is daarom belangrijk om je te richten op de communicatie met iemand, dus vragen, luisteren en een heldere uitleg geven.

6. Je mag geen nee zeggen tegen je relatie

Het breekt je op als je relaties altijd naar de mond praat. Het is voor je relatie ook wel eens verfrissend om jouw kijk op een zaak te horen. En die ander wil ook graag weten waar hij of zij met jou aan toe is. Als je beloften doet die je niet na kunt komen, is dat eerder een einde van een contact dan als je eerlijk aangeeft wat wel en niet mogelijk is.

7. Je moet je helemaal aanpassen aan de omgeving van je relaties

Mensen zijn geen kameleons. Zoals al eerder gezegd hebben mensen liever te maken met iemand die zichzelf is dan met iemand die een show opvoert. Overigens houdt jezelf zijn niet in dat je geen respect hoeft te hebben voor de manier van omgang en de normen en waarden van de omgeving waar je te gast bent.

8. Netwerken maakt of breekt je reputatie

Niet je nieuwe contacten, maar je bestaande contacten zijn bepalend voor je reputatie. De manier waarop je omgaat met je collega’s, vrienden en kennissen is essentieel. Zij zijn namelijk direct of indirect via talloze lijnen verbonden met talloze anderen.

9. Je moet vooral netwerken in de eigen branche of sector

Het werkt verfrissend om ook contacten te leggen buiten je eigen branche. Hierdoor houd je een bredere kijk op de ‘markt’ en maatschappelijke ontwikkelingen.

10. Voor netwerken heb je online clubs nodig

Online netwerken zoals Facebook zijn gebaseerd op het idee dat je zoveel mogelijk nieuwe vrienden en relaties moet vinden. De kwantiteit gaat hier al snel ten koste van de kwaliteit. Zoals hierboven al gesteld, is het veel effectiever om te netwerken via je bestaande relaties. Het netwerken via internet is niet nutteloos, maar is slechts een aanvulling op het  traditionele netwerken.

MS Event 2019: Agile assistants hebben de toekomstManagement Support Event 2019

Tijdens het Management Support Event 2019 leer jij technieken en vaardigheden voor de toekomst van de managementondersteuner. Geef zelf richting en invulling aan jouw toekomst.

Geweldige workshops tijdens het event

  • Netwerken voor professionals – Zowel de offline als online netwerken van vandaag zijn voor managementondersteuners een waardevol middel om hun zichtbaarheid en effectiviteit op een optimaal niveau te krijgen.
  • Verbeter met feiten; gebruik het secretariaatsmodel – Heb jij ook het gevoel dat jouw secretariaat nóg optimaler, efficiënter, beter of goedkoper kan functioneren?
  • Efficiënt communiceren – Het is belangrijk om snel te kunnen schakelen en de tijd van jezelf en je team zo efficiënt mogelijk te benutten.
Reageer op dit artikel