vraag & antwoord

Hoe vind je een goede spreker?

Plannen en organiseren

Een spreker zoeken voor een congres, seminar, training of evenement is niet altijd even makkelijk. Wie hebben kennis van dat specifieke onderwerp? En past de persoon wel goed bij het programma en het publiek? Kees Veer van despreker.nl legt uit hoe je een goede spreker kunt vinden.

Hoe vind je een goede spreker?

Kees Veer startte in 2011 deSpreker.nl, een platform dat bezoekers en geselecteerde sprekers en dagvoorzitters met elkaar in contact brengt. Met inmiddels zo’n 350 sprekers ‘in de stal’ kan het bureau gerust een van de grotere partijen in Nederland genoemd worden. Met zijn team verwerkt Veer enkele honderden aanvragen per maand.  Naast de sprekers die zichtbaar op de site staan vermeld, bemiddelt Veer ook voor andere sprekers, zoals oud-politici, mensen uit het bedrijfsleven en BN’ers. “Zij kiezen er soms voor om niet publiekelijk op een website te staan met een profiel, maar ook hen kunnen we in een aantal gevallen bemiddelen.”

Advies

Daarnaast kan het bureau opdrachtgevers voorzien van advies. Vooral voor mensen die niet precies weten welke spreker ze willen is dat een uitkomst. Maar ook voor organisaties partijen die een breed programma willen aanbieden van een of meerdere dagdelen, maar geen idee hebben welke sprekers ze zouden kunnen inhuren, kan zo’n advies erg handig zijn.  “Laatst kregen we het verzoek van een organisatie die een congres over leiderschap en veranderen wilde organiseren, met een dagvoorzitter en verschillende sprekers. We doen dan een voorstel met daarin een aantal mensen en in overleg werken we dat dan verder uit. Verder hebben we voor een overheidsorganisatie bijvoorbeeld een serie masterclasses verzorgd, ook dat is mogelijk.”

Criteria

Op grond van welke criteria neemt despreker.nl sprekers op in hun bestand? Veer benoemt enkele zaken. “De spreker moet een onderscheidend aanbod en kennisgebied hebben, hij moet op meerdere momenten in het jaar beschikbaar zijn en hij moet meerdere referenties kunnen overleggen van opdrachtgevers over de kwaliteiten van hem of haar als spreker.”

Goede spreker

In de jaren dat Veer in deze sector werkzaam is, heeft hij zich een goed beeld kunnen vormen van wat een goede spreker nu eigenlijk is. “Belangrijk is dat iemand kan boeien, inspireren en zijn publiek erbij kan betrekken. Hoogleraar Erik Scherder doet dat op een geweldige manier, die heeft het gewoon in zich. Maar ook in onze business geldt: oefening baart kunst. Iemand die al honderd keer zijn presentatie heeft gegeven heeft alle zwakke punten er al uit gehaald, dat zie je terug in de kwaliteit.”

Reageer op dit artikel