artikel

10 vragen om jezelf te stellen voor 2016

Persoonlijke ontwikkeling

Het nieuwe jaar komt steeds dichterbij. Een mooi moment om eens na te denken over je carrière en je af te vragen waar je staat. Karen Visser geeft je 10 vragen om jezelf te stellen voor 2016.

10 vragen om jezelf te stellen voor 2016
  1. Zit ik nog wel op de goede plek? Misschien is je organisatie zo veranderd dat je je er niet meer thuis voelt. Heb je een nieuwe leidinggevende gekregen. Ben je gewoon ‘uitgekeken’ op je functie.
  2. Wat zorgde in 2015 voor het meeste plezier in mijn werk? Zorg dat dát, als het even kan, volgend jaar ook weer terugkomt.
  3. Wat heb ik in 2015 geleerd? Dat kan breed zijn; iets over je eigen gedrag, een miscommunicatie, een project waaraan je meedeed dat totaal niet bij je paste… Maak het zo concreet mogelijk.
  4. Waarop ben ik het meest trots, als ik terugkijk op 2015? Welke stap je ook hebt gezet – van iets wel doen tot iets juist niet doen – in 2015, trek er conclusies uit voor het nieuwe jaar.
  5. Welke vaardigheden of kennis ga ik in 2016 ontwikkelen? Dat Persoonlijk OntwikkelPlan heb je niet voor niets… Je ontkomt er niet meer aan om een leven lang te leren.
  6. In welke nieuwe activiteiten ga ik in 2016 energie steken? Bijvoorbeeld een verbeterproject, een uitbreiding van je takenpakket of juist een nieuwe sport beoefenen (waardoor je lekkerder in je vel zit).
  7. Wanneer wil ik in 2016 vakantie nemen? Een mens heeft bijtankmomenten nodig; ook managementondersteuners. Die zijn regelmatig zo afhankelijk van de planning en grillen van hun leidinggevende(n) of afdeling dat ze de sluitpost zijn, qua planning. Begin op tijd!
  8. Wat wil ik eind 2016 bereikt hebben in mijn functie? Maak je doelen concreet: bepaal wat het verschil moet zijn tussen 1 januari 2016 en 31 december 2016.
  9. Welk probleem wil ik in 2016 opgelost hebben? Organisatorisch, persoonlijk, technisch… Denk aan het probleem waarvoor jij graag je toverstafje zou laten zwaaien en bekijk hoe je dat kunt aanpakken.
  10. Waarvoor ben ik dankbaar? Veel dingen bekijken we door het jaar heen als vanzelfsprekend, maar dat zijn ze niet. Die hartelijke collega die jou altijd uit de brand helpt, die flexibele leidinggevende, die geweldige catering… Maak een lijst van grote en kleine dingen om dankbaar voor te zijn. Zo kijk je positief terug én vooruit!
Reageer op dit artikel