artikel

10 tips om meer aandacht te geven en te krijgen

Persoonlijke ontwikkeling

In het hier en nu leven en één ding tegelijk doen: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We laten ons voortdurend afleiden door e-mails, telefoontjes, collega’s en appjes. Karen Visser geeft tips om met die afleidingen te leren omgaan, zodat je concentratie en aandacht weer toeneemt. 

10 tips om meer aandacht te geven en te krijgen
  1. Maak oogcontact. Over iemands schouder kijken, op je beeldscherm kijken, documenten ondertussen half doorlezen… Dat wordt hem niet. Kijk iemand aan als je praat.
  2. Stop met multitasken. Praten en ondertussen doortypen lijkt misschien heel efficiënt (en kan dat ook best zijn) maar is niet heel persoonlijk. Neem de rust om het gesprek te voeren en richt je op de ander.
  3. Toon interesse door vragen te stellen. Mensen vinden het fijn om hun verhaal te doen aan een geïnteresseerde luisteraar. Vraag door, liefst met open vragen.
  4. Heb oog voor momenten. Verjaardagen, ziektes, geboortes, huwelijken, overlijden, vakanties, diploma’s, promoties… Toon je belangstelling op het juiste moment en je kunt niet meer stuk. Je kunt het onmogelijk allemaal onthouden, dus automatiseer dit zoveel mogelijk.
  5. Stimuleer je leidinggevende hierin. Vier oren horen meer dan twee en vier ogen zien meer dan twee! Het ligt aan de persoon: sommige mensen hebben een duwtje in de rug nodig, of een subtiele herinnering (‘Zou jij niet even bij Pietje langslopen, die dat lastige project heeft afgerond?’).
  6. Geef aandacht aan je gedachten. Noteer op papier wat je allemaal bezig houdt en waarover je je misschien zorgen maakt. Daarmee kun je gaan zoeken naar verbanden, ideeën clusteren, jezelf geruststellen of juist stimuleren.
  7. Gun jezelf rust. Neem een aantal keer per dag een korte échte pauze – zonder smartphone, zonder pc, zonder andere mensen. Wees je bewust van je ademhaling; adem 20 keer rustig in en uit, terwijl je je ogen sluit.
  8. Vraag om aandacht als je het niet krijgt. In een dienstverlenende functie is het niet altijd even makkelijk om zichtbaar te blijven. Waardering kan omslaan in vanzelfsprekendheid… Welke aandacht zou je prettig vinden en wanneer? Benoem het voor jezelf en bespreek het met anderen.
  9. Geef aandacht aan je omgeving. Zorg dat jouw werkomgeving en die van je naaste collega’s er verzorgd uit ziet. Geen rommel, stapels dossiers, mappen en uitpuilende bakjes…. Visuele onrust is voor veel mensen een echte energieslurper.
  10. Wat je aandacht geeft, groeit. Geef dus een beperkte hoeveelheid aandacht aan klagers en negatievelingen, om te voorkomen dat je hierin wordt meegezogen.
Reageer op dit artikel