artikel

Tien tips over de ontwikkeling van het secretaressevak

Persoonlijke ontwikkeling

Het secretaressevak verandert en wordt alleen maar mooier en uitdagender. Wees voorbereid is dan ook het advies van Karen Visser. Zij geeft je 10 praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan. Zo blijf je bij!

Tien tips over de ontwikkeling van het secretaressevak

1.- Zorg dat je zelf goed in beeld hebt wat je takenpakket is.

Ook al kun je je officiële functieomschrijving zelf waarschijnlijk niet bewerken. Door de jaren heen heb je er misschien flink wat taken bij gekregen. Als je die goed kent, kun je beter onderhandelen bij veranderingen of beloningsgesprekken.

2.- Blijf lezen over je vakgebied

In vakliteratuur maar ook in de krant. Stel bij Google Alerts een melding in voor de woorden ‘secretaressevak’ en ‘secretaresse’ om zo nieuws te volgen over je vak.

3.- Wees voorbereid op de robot.

Welke taak van jou is dusdanig te automatiseren dat deze door een robot of computer kan worden overgenomen? Denk bijvoorbeeld aan het verwerken en inscannen van gegevens. Betekent ‘goedkoper’ ook handiger, of is het om een andere reden nodig dat jij degene bent die het blijft doen? Er zullen altijd taken zijn die wegvallen, maar de kunst is om goed in beeld te hebben waar jouw meerwaarde zit.

4.- Wees voorbereid op de zzp’er.

Welke taak van jou is los te koppelen en uit te besteden aan een freelancer of virtual assistant? Denk bijvoorbeeld aan notuleren. Ga na wat dat voor jou betekent; geeft het je eindelijk ruimte en lucht om andere taken op te pakken, of wordt je functie grotendeels uitgehold? Het is goed om je voor te bereiden op meerdere scenario’s en te motiveren wat jouw meerwaarde is ten opzichte van die freelancer.

5.- Word je bewust van jouw unieke touch.

Welke taken heb jij waarvoor jij echt degene bent die hem moet uitvoeren, wil het goed gebeuren? Wat is jouw persoonlijke en unieke aanpak? Die taken zijn het waardevolst voor jouw houdbaarheid.

6.- Weet welke vaardigheden in de toekomst het waardevolst zijn.

Hoe scoor jij daarop? Waar zit men op te wachten in 2022? Wat heb jij daarin nog te leren?

7.- Blijf in contact met je vakgenoten, binnen en buiten je organisatie.

Sluit je op LinkedIn aan bij de grotere groepen van managementondersteuners (zoals die van Management Support). Een groot netwerk is belangrijk om jezelf te ontwikkelen en te promoten.

8.- Organiseer binnen je organisatie gesprekken over jullie functie.

Wat is een secretaresse anno nu? Wat verwachten jullie interne klanten dat er gaat veranderen in een, twee of vijf jaar tijd? Denk aan een rondetafelgesprek, een aantal interviews, enquête of een andere opzet om dergelijke gesprekken te voeren.

9.- Zoek contact met andere expertises.

Met name je IT-collega’s weten wat de ontwikkelingen zijn en hoe die jouw vakgebied kunnen raken. Zorg dat je op de hoogte blijft van de keuzes die de organisatie maakt en gaat maken.

10.- Ontwikkel jezelf waar dat kan.

Schrijf je in voor elke cursus, workshop en vorm van training die je intern of extern mag volgen. Een kijkje achter de schermen bij een andere afdeling kan ook waardevol zijn; niet alles hoeft geld te kosten.

Auteur: Karen Visser | New Broom

Reageer op dit artikel