blog

Secretaresse-imago

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben een vakidioot. Altijd was ik trots op mijn functietitel als secretaresse. Ik heb altijd tegen mijn managers gezegd dat het me niet uitmaakt of ik managementassistent, directiesecretaresse of officemanager werd genoemd, maar nu? Twijfel. En waarom? Omdat ‘de secretaresse’ niet het beste imago heeft.

Als ik aan de vriendinnen van mijn dochters vertel dat het managementsupportvak het aller-aller-leukste vak is van de wereld staan ze me stom aan te kijken. Tegenwoordig wil je toch niet meer het manusje-van-alles zijn. En zeker geen koffiejuf! Verbaasd heb ik de dames aangekeken: wat een ontzettend verkeerd beeld. Ik heb geprobeerd hen te overtuigen, maar… geen van hen heeft voor het secretaressevak gekozen.

Het lijkt niet langer gewaardeerd te worden als vak. Honderden reacties krijgen organisaties op secretariële vacatures. Gevraagde competenties en taakeisen voor deze functies liggen ook buiten de (vak)inhoudelijke mbo-opleiding. Hbo’ers gaan er met veel van deze banen vandoor. En men lijkt te denken dat iederéén secretaresse kan zijn, als je maar een beetje kunt mailen. En de managers blijven zeggen niet volledig tevreden te zijn over het functioneren van het secretariaat. Mijn antwoord is: neem dan iemand aan die weet wat het vak inhoudt!

In werkelijkheid heeft een secretaresse vele kwaliteiten nodig. Servicegericht zijn, emotioneel intelligent, een generalist. Zij/hij moet kennis hebben van inkoop, verkoop, marketing, personeelszaken, maar ook over specifieke zaken binnen de organisatie en hoe de hazen lopen. Afspraken maken en de mail bijhouden zijn bijkomende zaken, inhoudelijke deskundigheid is veel belangrijker. En vindt een bedrijf dan dat schaap met vijf poten, dan moeten ze nog eens naar de arbeidsvoorwaarden kijken, want deze lijken niet in verhouding te staan tot de eisen.

Ik ben trots op wat ik doe. Maar we kunnen wel met z’n allen een steuntje in de rug gebruiken om het imago van het vak en ons aanzien te versterken. Dat begint natuurlijk bij onszelf. Wij moeten met kracht in onze functies staan en met waardering naar onszelf kijken. Want zoals Sylvia Tóth al zei in DWDD: “Een bedrijf kan best een week zonder directeur, maar niet zonder secretaresse.”

www.secretary-development.nl

Reageer op dit artikel