blog

Begin de dag met een lach

Persoonlijke ontwikkeling

Laatst toen ik ’s ochtends mijn bed uit stapte vroeg mijn dochter me: “Mama, waarom kijk je zo boos?” Goeie vraag, eigenlijk had ik er niet echt een antwoord op. Gewoonte? Waarschijnlijk wel. Maar heeft het zin? Nou nee, eigenlijk niet.

Begin de dag met een lach

Spontaan kwam toen het liedje in me op dat Giel Beelen van 3FM regelmatig draait in zijn ochtendprogramma op de radio: “Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag, ja die lacht de hele dag!” Ken je het? Ik vind het altijd aanstekelijk vrolijk en ik besloot ter plekke dat ik een experiment wilde gaan doen: dertig dagen lang opstaan met een glimlach op mijn gezicht.

En al klinkt dat misschien simpel en klein, wat een groot effect heeft dat zeg. Van nature ben ik bepaald geen vroege vogel en ik spring zeker niet meteen fris als een hoentje mijn bed uit bij het rinkelen van de wekker. Nee, ik ben het type ‘nog één keer snoozen…’ en geen polonaise bij de start van mijn dag. Des te bijzonder vond ik het dan ook om te ervaren dat zoiets simpels als het beginnen van mijn dag met een lach zoveel positiefs kan brengen. Meer energie, meer ‘luchtigheid’ in mijn hoofd en helderder van geest. En zeg nou zelf, het is toch eigenlijk ook veel leuker om jezelf ’s ochtends glimlachend in de spiegel te zien dan met een kwaaie kop?

Een goed begin is het halve werk zeggen ze weleens. Sterker nog: het schijnt dat de eerste zeven minuten zelfs bepalend zijn voor de rest van je dag! Niet alleen leuk maar ook belangrijk dus om je dag te beginnen met iets positiefs. En wat is er nou makkelijker dan dat te doen met een glimlach (en als je wilt daarbij een vrolijk liedje in je hoofd)? Wat bij mij begon als een experiment ga ik in ieder geval zeker blijven doen. En ik kan het iedereen aanraden, probeer het eens en ervaar het effect.

PS – ook de rest van de dag werkt even glimlachen magisch. Zit je in volle concentratie onbedoeld met een frons in je voorhoofd? Voel je je gestrest en wil je meer positieve energie krijgen? Smile! Je ervaart meteen het effect.

Reageer op dit artikel