blog

De valkuil van het vergelijken

Persoonlijke ontwikkeling

Onszelf vergelijken met anderen, wat kunnen we dat goed. En dan het liefst niet met zomaar iemand, maar vooral met mensen die iets héél goed kunnen, of die al heel veel ervaring hebben. En dat moeten wij dan meteen net zo goed kunnen als zij. Vinden we.

De valkuil van het vergelijken

Maar met de lat zo hoog steven je eerder af op mislukking. Voor het gemak vergeten we namelijk dat die mensen waarschijnlijk al jaren van oefenen, uitglijden en leren achter de rug hebben. Want bijna niets gaat in één keer helemaal goed, en dat hoeft ook niet. De kunstenaar die een prachtig schilderij op een tentoonstelling heeft hangen, heeft in zijn atelier vast en zeker een stapel oefenschetsen liggen en ‘mislukte’ eerdere pogingen van dat schilderij. De danseres die een prachtige uitvoering doet op het toneel heeft ongetwijfeld eindeloos veel oefening in de benen voor haar glansrijke optreden. En die ene collega die zo succesvol is, heeft naast de successen die zij boekt ook verschillende missers gemaakt.

Dat is ook alleen maar goed, want van proberen kun je leren. Het lastige is alleen dat je die minder gelukte schetsen, die eindeloze repetitie-uren en die minder geslaagde projecten niet terugziet achteraf. En dat vergeten we als we vergelijken.

Gezonde ambitie en het streven om ergens goed in te zijn is prima. En naar rolmodellen kijken om je aan op te trekken ook. Maar maak het jezelf niet onnodig moeilijk en leg de lat voor jezelf niet té hoog. Anders werkt het alleen maar verlammend en demotiverend. Give yourself a break en trap niet in de valkuil van het irreëel vergelijken. Wees liever realistisch en gun jezelf de tijd en ruimte om te oefenen, te experimenteren, te groeien. Dan pas zullen er mooie dingen ontstaan, en juist dat zal je verder brengen.

En voor je het weet ben je dan een stuk dichterbij die kunstenaar, danseres of succesvolle ondernemer dan je misschien ooit had durven hopen.

Reageer op dit artikel