blog

Say yes to the dress

Persoonlijke ontwikkeling

Wij vrouwen zouden vaker jurken mogen dragen. Voor elk figuurtype geldt: say yes to the dress. Het ideale kledingstuk omdat je letterlijk in één keer aangekleed bent. Ze zijn er voor iedere gelegenheid en gemoedstoestand, alle weersomstandigheden en… voor elk figuur. De juiste jurk kleedt zoveel beter af dan de meeste broeken. Al met al een prima basic voor op het werk. Toch merk ik dat veel vrouwen het kiezen van een jurk best lastig vinden. Jammer! De volgende tips helpen je op weg.

Say yes to the dress

Hoe een jurk staat is grotendeels afhankelijk van je figuurtype. Globaal onderscheiden we vijf figuurtypes.

H-lijn

De schouders en heupen zijn gelijk. Dit type heeft vaak weinig taille en is meestal vrij recht gebouwd. Benen zijn pluspunt maar dit type kan iets meer gewicht rond de taille dragen. Draag met dit figuur het liefst recht gesneden jurkjes van een stevige stof. Kies een jurkje zonder duidelijke taille en een kortere lengte zodat je benen mooi uit de verf komen.

V-lijn

Dit type heeft bredere schouders dan heupen, vaak meer dan een maat verschil. Daardoor oogt zij wat grover aan de bovenkant. Het doel is evenwicht te brengen door de onderkant optisch iets te verbreden. Dit doe je door een jurkje te kiezen dat aan de onderkant een print heeft of uitloopt in een klokkende vorm. Vermijd schouderdetails en brede halslijnen.

A-lijn

De vrouw met dit figuur heeft bredere heupen dan schouders. Het bovenlichaam is vaak fijn gebouwd en de heupen juist grover. Dit type heeft doorgaans een smalle taille. Balans breng je door juist meer nadruk op de schouders te leggen. Een jurkje meteen pofmouwtje bijvoorbeeld. Houd de onderkant smaller en eenvoudig. Een ‘robe manteau’ werkt voor dit type goed.

O-lijn

Alle lijnen zijn rond en weelderig. Het meeste gewicht draagt dit type in de midden-zone; vollere borsten en een buikje. De benen daarentegen zijn slank en ogen gespierd door de natuurlijke rondingen. Het spreekt vanzelf dat deze gezien mogen worden, dus kies je jurk bij voorkeur niet te lang. Neem vallende, zwierige stofsoorten die zich gemakkelijk voegen naar je rondingen maar vermijd stretch. Een lager uitgesneden halslijn is mooi bij een vollere boezem.

X-lijn

Bij dit type (ook wel ‘zandloper’ genoemd) zijn de schouders en heupen even breed en er is sprake van een uitgesproken taille. Hierdoor is het lichaam in proportie en kun je veel kanten op. Het is belangrijk om de taille te benadrukken. Dit kan goed met een wikkeljurk. Dit type komt goed weg met strak aangesloten jurkjes met enige stretch.

Let naast de beschreven figuurkenmerken ook op lengte. Ben je klein, kies dan bij voorkeur voor jurkjes boven de knie. Langere lengtes zijn vooral weggelegd voor langere vrouwen, ongeacht het figuurtype. Steeds meer sites bieden keuzes aan de hand van je figuurtype. Onthoud wel dat ieder lichaam uniek is. Hierdoor kunnen voor twee types met dezelfde basisvorm toch net iets andere regels gelden. Kijken en vergelijken zijn hier de toverwoorden. Neem wat afstand van de spiegel, dan kun je beter het totaalplaatje beoordelen en zien of het in balans is. Eenmaal het juiste basisjurkje gevonden zijn veel combinatieproblemen voorgoed opgelost. En dat bespaart tijd; een kostbaar goed!

Fiona Koning is imago adviseur bij De Kleurenverdieping

Reageer op dit artikel