blog

Ik kan wél zingen

Persoonlijke ontwikkeling

Een collectieve ‘waarheid’ binnen mijn familie is dat wij niet kunnen zingen. Op verjaardagen wordt dat rondom het ‘Lang zal ze leven’ altijd uitvoerig aangehaald en we doen met z’n allen ons best om dat dogma flink in stand te houden. En ik moet bekennen, daar doe ik zelf ook hardnekkig aan mee (want nee, ik kan écht niet zingen, zo zeg ik altijd).

Ik kan wél zingen

Tot kortgeleden geloofde ik dat ook echt. Tot ik een ‘Eigen Geluid’-workshop volgde bij mijn collega Erwin Wiertz (die naast coach ook muzikant en theatermaker is). Doel van de workshop was om meer te weten te komen over wie je zelf bent (oftewel je ‘eigen geluid’ ontdekken) en dat naar buiten te brengen. Interessant en spannend tegelijk. Ik ben altijd wel van een stukje inspirerende zelfreflectie, maar ja, je raadt het al, dat werd ook zingen dus… Natuurlijk riep ik meteen dat ik dat helemaal niet kon, maar op uitnodiging van Erwin stapte ik toch uit mijn comfortzone en waagde ik me aan een stukje gezang. Eerst voorzichtig maar weldra steeds meer uit volle borst. En wat bizar was het om te ervaren dat ik de klanken eigenlijk best aardig m’n mond uit kreeg. Dat ik de juiste tonen best goed wist te raken. Dat ik dus helemaal niet zo vals zong als ik altijd dacht.

Aangemoedigd door Erwin durfde ik me eraan over te geven en durfde ik te stralen (en af en toe stralend te falen…). Ik had het lef om mijn eigen geluid te laten horen en heb mezelf echt verrast met wat er dan naar buiten komt. Veel meer en veel mooier dan ik ooit had verwacht. Dus vanaf nu vind ik: ik kan wél zingen! En al zal ik Idols, X-factor of the Voice er lang niet mee halen, ik vind het heerlijk om te doen en heb besloten dat ik vanaf nu gewoon lekker mag zingen, zonder me in te houden of me ervoor te schamen.

Heel verfrissend om zo’n oude ‘waarheid’ eens op de proef te stellen, ‘m te challengen en in dit geval de prullenbak in te kunnen doen. Wat een lucht en ruimte geeft dat! Zo heb ik vast nog wel meer ‘waarheden’ over mezelf die ook weleens tegen het licht gehouden mogen worden. En daar ben ik vast niet de enige in…

Reageer op dit artikel