blog

Vrouwenberoep?

Persoonlijke ontwikkeling

Vanaf 1900 al strijden vrouwen voor gelijke behandeling. In drie feministische golven kwamen de dames massaal achter het aanrecht vandaan om gelijke behandeling te eisen en gingen ze op weg naar een mooie baan buitenshuis. In de voetsporen van hun voorganger Aletta Jacobs (de eerste vrouwelijke Nederlandse Arts en feministe in hart en ziel) volgden […]

Vrouwenberoep?

Vanaf 1900 al strijden vrouwen voor gelijke behandeling. In drie feministische golven kwamen de dames massaal achter het aanrecht vandaan om gelijke behandeling te eisen en gingen ze op weg naar een mooie baan buitenshuis. In de voetsporen van hun voorganger Aletta Jacobs (de eerste vrouwelijke Nederlandse Arts en feministe in hart en ziel) volgden ze hun pad. Op weg naar succes.

Gretig veroverden ze de wereld, marcheerden richting managementfuncties en de politiek en profileerden de beste zakendames van Nederland zich in de knokkerige mannenwereld van de harde business. Wat deden de mannen? Die keken de ontwikkeling eens aan, lachten een beetje, luisterden naar de woorden van de vrouw en deden wat ze daarvoor ook al deden: eigenwijs hun eigen gang gaan.

November 2015, en de gelijkheid op de arbeidsmarkt is nog steeds niet tot stand gebracht. Vrouwen verdienen bijvoorbeeld nog steeds minder dan mannen. En mannen krijgen nog steeds een beetje voorrang bij sollicitatieprocedures. Wat ook nog bestaat zijn typische mannen- en vrouwenberoepen.

Neem jullie vak: secretaresse. Zelden bekleedt een man de functie van secretaresse. De afdelingen worden gekleurd door de dames. Waarschijnlijk bepalen jullie de gesprekken tijdens de pauzes en welke muziek er uit de radio klinkt.

Er zullen allerlei redenen zijn waarom de secretaresserol vooral bekleed wordt door dames. Ik denk bijvoorbeeld dat jullie veel beter zijn in het vak dan mannen. Preciezer, geduldiger en dienstverlenender. Daar komt bij dat het woord secretaresse niets mannelijks in zich heeft.

Maar gelukkig zijn ze er wel: de mannelijke secretaresses, of assistants. En ik ben jaloers op hen. Geweldig lijkt het me om te werken met jullie. Geen haantjesgedrag. Geen schuine bakken of gepraat over auto’s. Geen spierballentaal. Geen vunzige screensavers. Niemand die nog over de toiletbril plast. Het lijkt mij heerlijk.

Reageer op dit artikel