blog

Als je het beste van jezelf kent, dan presteer je beter

Persoonlijke ontwikkeling

Je kent ze misschien wel: de managers die werk op je bureau kwakken en zeggen dat je er meteen aan moet beginnen. En wat doe jij dan? Aardig zijn, pleasen zoals dat tegenwoordig heet? Dat kan. Je laat alles vallen en je gaat aan de slag. Met het risico dat je manager straks klaagt dat je normale werk niet af is.

Als je het beste van jezelf kent, dan presteer je beter

Het kan ook anders. Je manager vraagt dan of je tijd hebt voor een haastklus en overlegt met je welk werk maar even moet wachten.

Je kunt je afvragen waarin het verschil zit en wat je, als je je in de eerste situatie herkent, eraan kunt doen. Voor een deel zit het probleem in je manager natuurlijk, maar die verander je niet zo snel. Je kunt dus beter maar naar jezelf kijken. Secretaressen zijn vaak dienstbaar, of nee: ze hebben een overmaat aan dienstbetoon. Ze willen zo graag pleasen, dat ze zichzelf vergeten.

Vaak zit achter dat gedrag een patroon, een manier van reageren op anderen die je al in je jeugd hebt opgedaan. Je hebt dan geleerd dat je jezelf moet wegcijferen, dat je pas meetelt als je volwassen bent. Als je leidinggevende tegen je gaat blaffen, dan reageer je zoals je als kind reageerde: je vraagt niet om respect, nee, je doet meteen wat je gezegd wordt.

Als je in harmonie wilt komen met de wereld om je heen, dan kun je het beste bij jezelf beginnen. Wanneer je stevig in het leven staat en oude patronen en denkbeelden doorbreekt, zullen je leidinggevenden en collega’s anders op je reageren. Je wereld gaat er anders uitzien. En je manager? Die zal er blij mee zijn, want hij heeft waarschijnlijk liever met een zelfbewuste secretaresse te maken. Ook leuk meegenomen: als je het beste van jezelf kent en dan ook meer jezelf bent, presteer je beter.

Auteur Gerry Ubels

Verdieping

Geïnspireerd en zelf aan de slag? In de workshop De beste versie van jezelf werk je in drie stappen aan je persoonlijke en zakelijke groei.

Reageer op dit artikel