blog

Zo ben je productief op je thuiswerkdag

Persoonlijke ontwikkeling

Sinds kort heb je een vaste thuiswerkdag per week. Hoe breng je die dag zo productief mogelijk door? Tips & trucs van een ervaringsdeskundige.

Zo ben je productief op je thuiswerkdag

Heerlijk, je werkt vandaag thuis. Je bent voor even verlost van de drukke spitstrein waar je altijd als sardientjes in een blik op elkaar staat, je hoeft niet te dealen met collega’s die om de tien minuten aan je bureau staan met hele ‘urgente’ verzoeken en je kunt je eigen koffie drinken en tussen de middag een uitgebreide lunch klaarmaken. De voordelen van thuis werken zijn eindeloos, maar.. dan moet het je wel lukken om er een productieve dag van te maken. Met deze tips krijg je dat voor elkaar.

1. Zorg voor een vaste routine

Ooit weleens opgelet wat je collega’s doen als ze binnenkomen op hun werkplek vóór ze aan het werk gaan? De kans is groot dat ze allemaal zo hun eigen rituelen hebben. Zelf hang ik eerst mijn jas over mijn bureaustoel en start mijn computer op en daarna loop ik naar de wc en vervolgens door naar de keuken om koffie te halen. Mijn collega Vera doet dit precies andersom: zij loopt eerst naar de keuken voor koffie, maakt vervolgens een praatje met iemand die ze onderweg tegenkomt en gaat daarna pas naar haar werkplek. Deze vaste ochtendroutine is voor ons beiden een goed begin van de werkdag en een teken dat we lekker aan de slag kunnen.

Als je thuiswerkt, heb je niet die vaste routine. Het ‘gevaar’ bestaat dan dat je overweldigd raakt door de lange dag die voor je ligt en niet weet hoe je je dag moet indelen. Zorg dus thuis ook voor een vaste routine. Blijf je ‘s ochtends liever wat langer in bed liggen omdat je de rest van de week die kans niet krijgt? Prima, maar werk dan ‘s avonds wat langer door. Je kunt er ook voor kiezen om de wekker toch vroeg te zetten. Dan heb je om 10 uur al een hoop werk verricht. Voelt heel productief en je kunt daarna rustig een kop koffie drinken. Kies een werkschema waar jij je zelf prettig bij voelt en houd je daar vervolgens ook aan.

2. Ga je na het opstaan meteen douchen en aankleden

Voor degenen onder jullie die op hun thuiswerkdag eerst de kinderen naar school moeten brengen, is deze tip natuurlijk niet relevant. Maar er zijn vast ook mensen die dit lezen en meteen weten wat ik bedoel. Mijn vaste thuiswerkdag is op woensdag. Ik moet bekennen dat mijn woensdagochtenden vrijwel altijd zo gaan: ik word wakker, ik loop naar beneden, ga tijdens het ontbijt achter de laptop zitten, check vast mijn mailbox, zie dat er een paar artikelen voor Management Support zijn opgemaakt door de vormgever, check ze, overleg via de chat met mijn collega Vera over het beeld, zet een nieuwsbericht online… en voor ik het weet is het half 12 op de klok en zit ik nog steeds in mijn joggingbroek aan de keukentafel.

Is dit productief? Nee. Het werkt veel motiverender om jezelf meteen na het opstaan te douchen en aan te kleden. Dan kan je met een fris hoofd aan de slag.

3. Bescherm je werktijd en voel jezelf niet verplicht om ieder mailtje van collega’s meteen beantwoorden

Een controleafspraak bij de tandarts, de buurvrouw die langskomt om wat spullen op te halen, een vriendin die appt of ze gezellig een bakkie kan komen doen ‘omdat je toch thuis bent’.. Pas er voor op dat je thuiswerkdag niet onbewust volgepland raakt met allerlei afspraken. Je bent dan wel thuis, maar je hebt ook werk te doen. Bescherm je werktijd bewust. Sla daarbij niet te ver door naar de andere kant. Als een thuiswerkdag voor jouw bedrijf of organisatie relatief nieuw is, voel je tegenover je manager waarschijnlijk voortdurend de druk om te laten zien dat je Heel Productief bezig bent. De verleiding is dan groot om bovenop je mailbox te zitten en elk mailtje binnen vijf minuten te beantwoorden, want stel je voor dat ze denken dat ik iets anders aan het doen ben.. Niet doen. Leg aan je collega’s uit dat je bezig bent met een belangrijk project en dat je liever niet de hele dag door gestoord wilt worden. Zeg bijvoorbeeld dat je tussen 9 en 11 beschikbaar bent voor vragen en blok daarna een paar uur in je agenda om ongestoord te werken.

4. Neem regelmatig pauzes

Het is heerlijk om in een flow te zitten en aan één stuk door te werken, maar erg gezond is het niet. Denk maar na: op kantoor neem je ook regelmatig pauze van je werk om een kop koffie te halen. De kans is groot dat je na die korte pauze opeens wél weet wat de volgende zin van je verslag wordt. Ook thuis helpt het om regelmatig even je werk neer te leggen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Pomodorotechniek, waar ik al eerder over schreef. Die techniek houdt in dat je zo’n 25-50 minuten (kies welk tijdsbestek je zelf het prettigst vind) onafgebroken werkt aan een taak, dan een pauze van tien minuten neemt en dan weer verder gaat met werken. Met die techniek heb je geheid een productieve werkdag.

Aline de Bruin, (eind)redacteur van Management Support

Reageer op dit artikel