blog

Presentatie geven? Own the room!

Persoonlijke ontwikkeling

Geef je een presentatie, weet dan dat jij veel belangrijker bent dan wat er op het scherm achter je verschijnt. Wat kun je doen om je presentatie te ondersteunen met je uitstraling en zo onmiddellijk de aandacht van je publiek te scoren?

Presentatie geven? Own the room!

Het geven van presentaties behoort steeds vaker tot het takenpakket van de allround managementassistent. De cursussen Prezi en PowerPoint vliegen je om de oren. Vele uren worden er ter voorbereiding doorgebracht achter de computer en de presentaties die daaruit ontstaan zien er gelikt uit. Dan komt het ook wel goed met de boodschap, zo denken we. Maar in dit proces vergeten we dat degene die het verhaal brengt, en hoe, veel belangrijker is dan wat er op het scherm verschijnt.

Wat kun je doen om je presentatie te ondersteunen met je uitstraling en zo onmiddellijk de aandacht van je publiek te scoren?

Nog geen woord

Je staat al in het middelpunt wanneer je publiek de zaal binnenloopt en voordat je een woord gesproken hebt. Ze kijken nieuwsgierig naar je: wat voor vlees hebben we in de kuip? Vanaf het eerste moment moet je er goed bij staan. Dat betekent: niet meer bezig zijn met het klaarzetten van spullen maar aandacht voor de binnenkomers. Verwelkom je publiek met een glimlach.

In the picture

Jij bent belangrijker dan het beeld dat geprojecteerd wordt op de achtergrond. Zorg voor een sterk voorkomen en een rustige achtergrond. Kleding in een stevige kleur (die bij je past!) trekt de aandacht. Let wel op dat dit overeenkomt met de sfeer en het onderwerp van je presentatie. Wees niet bang om op te vallen, dit is juist de bedoeling als je voor een groep staat.

Houding

Denk na over je houding. Welke schoenen je draagt zijn daarbij van belang. Zij bepalen letterlijk de stand van je lichaam en daarmee je houding. De gouden truc is het dragen van hakken. Een vrouw op hakken staat letterlijk ‘op scherp’ en spant daarbij haar lijf aan om zo goed mogelijk rechtop te staan. Kun je slecht uit de voeten op hakken, zoek dan naar een prettig alternatief maar pas op voor té comfortabel. Dit voorkomt een ingezakte (en ongeïnteresseerde) houding.

Interactief

Een vliegende start is van grote waarde bij het pakken van de aandacht van je publiek. In plaats van de voorspelbare introductie van jezelf: stel eens een vraag. Het publiek gaat daarmee in de interactieve modus en blijft niet passief achterover hangen. Zeg eens “stel je voor” en vermijd de ik-boodschap zoveel mogelijk door met een jij-zin te beginnen. Hiermee maak je de boodschap direct relevant voor het publiek.

Tenslotte… dit is niet het moment voor bescheidenheid maar voor aanwezigheid. Own the room, ook met je kleding en uitstraling!

Auteur: Fiona Koning is imago adviseur bij De Kleurenverdieping

Reageer op dit artikel