blog

Secretaresse? ‘Dat doe ik wel even’

Persoonlijke ontwikkeling

Als secretaresse was Secretaressedag een leuke gelegenheid om op onderzoek uit te gaan. Ik nam wat kleine interviews af met de vragen ‘wat vind jij van secretaressedag?’ en ‘waarom heb je voor dit vak gekozen?’ De meesten antwoordden dat ze in het vak zijn gerold en niets hebben met secretaressedag.

Secretaresse? ‘Dat doe ik wel even’

Andere reacties waren: “Ik zag een vacature waar ze een secretaresse zochten en dacht ‘nou dat kan ik wel’.” Of: “Ik heb me omgeschoold want een secretaresse heeft een belangrijke rol binnen een organisatie.”

Vacature

Natuurlijk waren er secretaresses die hierin een opleiding hebben gevolgd. Maar wat me opviel is dat er velen zijn die in eerste instantie voor een totaal ander vak hebben gestudeerd. Een juriste die vond dat ze het beter kon dan haar eigen secretaresse. Een gastdame die meer uit haar dienstverlenende instelling wilde halen en zichzelf is gaan bijscholen. Maar vooral de opmerking “Ik zag een vacature waar ze een secretaresse zochten en dacht nou dat kan ik wel” vond ik een discussie waard. Hoezo dat kan ik wel? En toen kreeg ik haar verhaal te horen.

Ontslag

Annelies solliciteerde met de gedachte ‘dat varkentje was ik wel even, ik ben zó aangenomen en iedereen kan toch zeker wel een beetje typen en de telefoon aannemen’. Ze werd inderdaad aangenomen en kreeg te maken met collegasecretaresses. En haar gedrag werd haar niet in dank afgenomen. Ze moest zich bewijzen. En dat viel haar zwaar, want van alles wat voorbij kwam had ze geen kaas gegeten… Elke dag ging ze met knikkende knieën naar kantoor, angstig hoe ze de dag moest doorkomen zonder enige know how. Ze besloot eerlijk te zijn en open kaart te spelen. En daarna nam ze ontslag. Het was de grootste confrontatie met zichzelf ooit.

Controle

Na haar ontslag volgde ze een secretaresseopleiding, slaagde en vond een leuke baan. Tijdens het interview vertelde Annelies: “Secretaressedag is voor mij belangrijk. Ik heb respect voor het vak, het is een kunst om alle ballen hoog te houden met een telefoon geklemd tussen schouder en oor en een knipoog te geven naar je collega om te laten zien dat je alles onder controle hebt.”

Ik knikte. Zelf ontdekte ik op mijn eigen bureau een grote bos bloemen, een doosje chocola van mijn afdelingshoofd en een kaartje met daarop geschreven dat het gewaardeerd wordt dat ik er altijd ben voor de afdeling. Met een kopje koffie geniet ik van mijn chocola. En ik bewaar nog wat voor de volgende dag. Secretaressedag is zo slecht nog niet.

Auteur: Gaby Madiredjo is secretaresse bij de VU en werkt op het secretariaat van de faculteit Rechtsgeleerdheid. In haar column beschrijft ze wat ze dagelijks meemaakt op het werk en haar verwondering over collega’s, workflows en stroef lopende communicatie. Als vrijwilliger bij De Regenbooggroep zet ze zich in voor mensen die financiële problemen hebben. Ook hieruit put ze inspiratie.

Reageer op dit artikel