blog

Passie en doorzettingsvermogen zijn belangrijker dan talent. Ik denk dat de hele wereld instemmend zal knikken: natuurlijk, je kunt alles worden of bereiken wat je maar wilt. Als je ‘grit’ toont.

Grit

Als je er maar gepassioneerd aan werkt en ook doorzet in tijden dat het moeilijk gaat. Het lijkt een cliché, the American Dream. Zoiets. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Wél nieuw: deze waarheid wordt nu ook wetenschappelijk ondersteund door Angela Duckworth, die er het boek Grit over schreef. Nederlandse vertaling: De grit-factor, de kracht van passie en doorzettingsvermogen. Ze geeft talloze voorbeelden van onderzoeken waaruit blijkt dat voor succes de combinatie van passie en doorzettingsvermogen cruciaal is. Of het nu gaat om sporters, zakenmensen, studenten of scholieren.

Als meisje van twaalf kreeg ik mavo/havo-advies van de basisschool. Mavo voor het rekenen, want dat ging niet al te best. Havo voor taal, want daar lag mijn talent en passie. Toen ik vervolgens na de brugklas vwo-advies kreeg, was ik verbaasd. Ik mocht ‘hoger’, maar ik twijfelde. Zo slim was ik toch zeker niet?

Mijn moeder haalde me over. Ze zei: “Het komt je misschien niet zo aanwaaien als je broer, maar als je hard werkt, kun jij het ook. Hard werken loont. En als het echt niet lukt, kun je altijd nog een stap terug doen.” (Een paar jaar later zou ze tegen mijn broer zeggen: “Als jij niet beter je best gaat doen, en je blijft zitten, dan mag je verder op de mavo!” Daar schrok hij kennelijk zo van dat ze hem nooit meer over school tot de orde hoefde te roepen.)

Mijn moeder zei kortom: je bent een harde werker, en dan kom je er wel. Het is een ijzersterk advies waar ik mijn hele leven iets aan zal hebben, en dat nu bevestigd is door Angela Duckworth. En leuk vinden wat je doet helpt daar natuurlijk ook bij. Persoonlijke groei, doorzetten, relevant zijn, verder willen. Ik denk: noodzakelijk in deze tijd van verandering. De aanhouder met true grit wint.

 

Reageer op dit artikel