blog

Een nieuw evenwicht vinden

Persoonlijke ontwikkeling

Al een tijd ben ik gefascineerd door persoonlijke groei, en de laatste tijd in grote mate. De energie lekte ergens weg door disbalans en de neiging tot piekeren. De draad waarop ik balanceerde blijkt dun; zodra er iets anders loopt dan anders (ziek kind, extra werk, hoge eisen…) is er direct meer spanning en dreigt de draad te knappen. Of ik hang er opeens onder.

Een nieuw evenwicht vinden

Daarom lees ik vaak de motiverende artikelen van Lifehack met adviezen hoe je een productiever en vooral gelukkiger leven kan leiden. Hoe je gemakkelijker een baan combineert met moederschap, sporten, sociale activiteiten met familie en vrienden en tijd voor afzondering. Wat me opviel was dat ik voortdurend achterom keek en mezelf vragen bleef stellen die ik niet kon beantwoorden. Altijd ben ik op zoek naar een verklaring, een reden of een oorzaak om de schaamte en het schuldgevoel te verklaren dat ik heb als het even niet gladjes loopt. Tot ik iemand uit mijn netwerk sprak die zei: “Wat zonde van je energie. Kijk vooruit! En vervang de vragen die je hebt met een actie. Doe iets leuks.”

Ik dacht dat fantaseren daarbij ook goed was, dat je je even kunt uitleven en dat dat motiveert. Maar je betaalt er een prijs voor. Want met zo’n wandering mind (dagdromen over het verleden of de toekomst) bestaat de kans dat je weinig in het hier en nu bent en je je verliest in dromerij. Er ontstaat dan een onoverbrugbaar gat tussen fantasie en realiteit. Hoe groter dat gat hoe ongelukkiger mensen zijn. Het beste wat je kunt doen is juist opgaan in een flow: volledig concentreren op een taak en je niet laten afleiden. Ben je in flow dan zullen je gedachten niet afdwalen. En dat zorgt voor een geluksgevoel. In flow vergeet je je zorgen en leef je in het hier en nu. En zo langzamerhand weet ik hoe ik de vicieuze cirkel kan doorbreken van piekeren, slecht slapen, niet kunnen concentreren en nog meer piekeren. Door te dwingen om te pauzeren en leuke dingen te doen zoals lezen, spelen, hardlopen, schrijven. Ik vind zo de focus terug, en het werkt voor zowel werk als privé. Opeens zit ik weer op een stijgende lijn.

Soms is het een staalkabel waarop je staat, soms een dunne draad of een slap koord. Het gaat er ook helemaal niet om dat je je balans kwijtraakt, maar of het je lukt hem terug te vinden. Kracht is: een nieuw evenwicht vinden. Hoe doe jij dat?

Reageer op dit artikel