blog

Van nee naar ja

Persoonlijke ontwikkeling

Begin maart had ik mijn jaargesprek. Een jaargesprek vind ik altijd spannend en de vragenlijst die je vooraf krijgt heeft mij deze keer toch wel aan het denken gezet. Waarom weet ik niet precies, ik geef maar de schuld aan het feit dat ik net de 40 ben gepasseerd.

Van nee naar ja

De vragenlijst was niet eens zo lang, maar ik moest wel lang denken voor ik antwoord kon geven op sommige vragen. De eerste vraag: ‘Wat vind je van je werkzaamheden en waarin vind je dat er verbeterpunten kunnen komen?’

‘Wat vind ik van mijn werkzaamheden?’ Deze vraag heb ik mezelf wel tien keer gesteld. Wat vind ik er nou eigenlijk van? Is dit wel wat ik wil blijven doen? Hoe kan ik het vak secretaresse verder uitbuiten? Wat kan ik nog leren? Ik ben al meer dan 15 jaar secretaresse, hoe über-secretaresse kan ik zijn? Al deze vragen kwamen in me op; gek werd ik ervan. Het besef van mijn werknemersrol kwam ineens hard aan. Heb ik wel alles bereikt wat ik wil bereiken?

Tijdens mijn eigen vragenonderzoek kwam ik erachter dat ik bijna nooit wat vraag. Wanneer iets nodig heb, krijg ik het wel op de een of andere manier. Ik houd mijn lijnen altijd kort en krachtig waardoor men (inclusief mijzelf) sneller kan anticiperen zonder de vraag werkelijk te hebben neergelegd. En daar zat ik dan met mijn vragen lijst en mijn aankomende jaargesprek. Ineens werd ik zenuwachtig van de input van mijn eigen persoonlijke input. Durf ik eigenlijk wel te vragen? Durf ik eigenlijk wel te groeien? Is het eigenlijk wel lekker om van een afstand te kijken hoe iemand groeit en jezelf te overtuigen dat je wel prima zit?

Mijn conclusie was NEE. Nee, ik durf eigenlijk niet vragen om groei, nee, ik vind het niet leuk dat een ander wel groeit in haar secretaresse vak en ik  niet, nee, ik zit dus niet prima! Mijn conclusie deed mij goed: ik zeg JA tegen mijzelf, ik zeg ja tegen groei en ik ga dit tegen mijn leidinggevende zeggen. En dat heb ik gedaan. Ik heb mijn leidinggevende mijn conclusie uitgelegd en vertel wat ik wil en wat ik nodig heb. Op het moment dat ik tegen haar zei  dat ik mijn kennis en vaardigheden wil gaan ontwikkelen op het gebied van informatie- en procesmanagement binnen het secretariaat zag ik een glans in haar ogen. ‘Top Gaby die JA van jou, laat mij weten welke opleiding je vindt die het beste bij je past.’

Dus beste lezer: neem mijn conclusie over en draai het om. Maak van de NEE een JA!

Reageer op dit artikel