blog

VA worden? Twee adviezen

Persoonlijke ontwikkeling

Heb je de ambitie om VA te worden? Bepaal dan eerst welke business je wilt, wat je resultaatbelofte zal zijn, wat je Super Power is. Niet iedere assistent kan een VA zijn…

VA worden? Twee adviezen

Ik zit op het vliegveld, ruim op tijd in verband met vakantiedrukte en dus twee uur tijd over voor mijn vlucht. De perfecte mogelijkheid om nog even te werken. Want dat is wat een VA is: location independent professional! Dit is hoe ik een VA zie. Niet als assistent, maar als een allround wonder. Zal ik eens opnoemen wat ik als VA doe, online en overal waar ik maar een kwartiertje vrije tijd heb?

  • Ik bouw en onderhoud websites.
  • Ik ben Social Media manager en blogger (ik blog voor anderen dmv interview bloggen).
  • Ik hou een aantal administraties bij.
  • Ik ben een reisagent.
  • Ik ben een personal shopper.
  • Ik ben een online researcher.
  • Ik ben Skype-coach voor een aantal ondernemers die af en toe vastlopen en met een vol hoofd zitten.
  • Ik ben een klantenservice-agent.
  • Ik ben een eventplanner.
  • En ik ben vooral… een marketeer!

Twee adviezen

Ik word regelmatig benaderd door collega PA’s die een overstap plannen naar VA-schap. Of ik tips heb? En meestal heb ik maar twee adviezen: zorg ervoor dat je online allround bent. Dus ken je apps en leer er alles over, wees handig met software, zorg ervoor dat je de nieuwste ontwikkelingen bijhoudt want er wordt zeker vaak aan jou advies gevraagd over wat beter is voor een klant.

Maar mijn tweede advies is het allerbelangrijkste. Verken marketing en wordt er heel goed in om jezelf verkopen. Want al zijn er laatste jaren veel meer VA’s bijgekomen, het is en blijft lastig om klanten te vinden. Ze liggen niet voor het grijpen en veel klanten zijn juist veel voorzichtiger geworden omdat er zoveel van ons zijn. Je image als VA is nu cruciaal en gewoon roepen dat je goed bent is niet voldoende meer. Sterker nog, het is helaas zo dat ik vooral klanten krijg die slechte ervaringen hebben gehad met VA’s. Mijn voordeel dan is dat ze via-via komen en dus enige zekerheid hebben dat ik goed ben en me aan mijn beloftes hou. Maar ik heb het de laatste jaren wel moeilijker gekregen doordat ik veel langer mezelf moet bewijzen.

Leer jezelf te ‘branden’

En dus, leer jezelf branden en wees integer, zelfs sterker dan in je dienstverband, is mijn advies! Ik ben al twee jaar lang bezig om PA branding te promoten en het wordt met de jaren steeds belangrijker. Ja, je moet allround zijn als VA, maar het helpt als je in één ding heel erg goed bent. Dat is dan je branding focus. Volg een marketingcursus en googel je suf hoe je je moet positioneren als VA. Want de overstap van dienstverband naar ondernemerschap is groot. Heel groot! Het is een totaal andere mindset, je krijgt andere gewoontes en het vergt veel meer discipline. Laten we niet vergeten dat je vaker met afwijzingen te maken krijgt en veel harder kritiek te verduren hebt. En natuurlijk is er een veel grotere risico om 24/7 met je werk bezig te zijn. Voor ik het wist was ik 24/7 een contactpersoon voor noodgevallen geworden voor sommige klanten. Men weet dat ik altijd mijn e-mail of WhatsApp lees. Weer anderen schieten vaak even snel een last minute Skype-gesprek erin om nieuwe ideeën te bespreken en iedereen weet dat ik er altijd voor hen ben.

Wat is jouw super power?

En daarom, als je een ambitie hebt om een VA te worden, bepaal eerst welke business je wilt, wat je resultaatbelofte zal zijn, wat je Super Power is. Niet iedere assistent kan een VA zijn. Een part-time ‘on location’ assistent is net zo nodig. Ja, VA’s nemen toe, maar iets te spontaan en ondoordacht als je het mij vraagt. ‘O maar zo moeilijk is het niet toch?’ roept een supermarktmanager die VA wilt zijn. Bite me! Dit gedrag is onwenselijk op zoveel gronden.

Wil je sparren over je opties en mogelijkheden? Ik ben er ook voor jou dus je bent welkom. Maak de beslissing doordacht, want niet alleen heeft deze gevolgen voor jou, maar ook voor je klanten, voor mijn klanten en voor andere VA’s.

Auteur: Anna Tjumina is assistant en oprichter van Global PA Academy.

Anna Tjumina

Reageer op dit artikel