blog

Grenzen stellen

Persoonlijke ontwikkeling

Ik houd van het leven en dan vooral van mijn leven. Ik doe eigenlijk alleen maar de dingen die ik leuk vind. Ik kan ook geen NEE zeggen tegen leukigheid. Alles waar groei in zit, vind ik interessant, zowel op het werk als privé. Maar wat als er ergens geen groei meer in zit en je het uit handen moet gaan geven omdat een ander het beter kan of beter weet?

Grenzen stellen

Een goed voorbeeld is het vrijwilligerswerk wat ik doe. Het is een mooi gegeven, maar ik ben geen onuitputtelijke bron van begrip en liefde. De ezel van de welbekende steen stuur ik steeds de andere kant op, maar op een of andere manier komt die steen steeds weer terug.

Op mijn werk hetzelfde verhaal. Ik ben geen onuitputtelijke bron van behulpzaamheid; wanneer je voor de 100ste keer vraagt waarom een flexplek niet je vaste werkplek kan zijn of weer een mail naar de afdeling toestuurt of iedereen zijn of haar agenda wil bijhouden zodat er rekening gehouden kan worden met het maken van afspraken, dan word ik dat wel een beetje zat.

Het aangeven van grenzen blijft dan ook altijd wel een ding. En dan niet alleen op het werk, maar ook privé. Duidelijkheid verschaffen: dat is wat er moet gaan gebeuren. De duidelijkheid begint toch bij jezelf. Wat is het wat je wilt en wat is wat je kunt? Je kunt niet alle taken op je nemen, hoe graag je het ook wilt. Binnenkort gaat er een collega van mij langdurig met verlof. Omdat zij dicht bij de directeur zit, heeft zij niet hetzelfde takenpakket als ik heb. Stiekem heeft zij een iets leuker pakket dan ik. Mijn collega heeft haar extra leuke taak aan mij overgedragen. Onmiddellijk zei ik ja: natuurlijk wil ik dit voor je doen. Het gevolg dat ik het drukker krijg en dat ik mijn lijnen korter moet gaan houden.

Elektronisch kan ik kort zijn, maar in de fysieke communicatie is dat wat anders. Je kunnen en kennen in lichaamstaal aangeven is nét even anders. Aan lichaamstaal kun je soms net te veel zien of net te weinig. Gelukkig kun je met kleding veel verhullen: mijn zwarte en rode jurk gaan de kast in en ik kies voor blauw, gewoon neutraal en toch duidelijk.

Reageer op dit artikel