blog

Stress voor en na je vakantie

Persoonlijke ontwikkeling

De vakantieperiode is inmiddels in volle gang en het duurt niet lang meer of de eerste vakantiegangers keren alweer terug naar het dagelijkse leven. En gaan weer aan het werk. Degenen die nog niet met vakantie zijn geweest, hebben te maken met de laatste loodjes. Waar ligt het toch aan dat we dit onszelf toch ieder jaar weer aandoen?

Stress voor en na je vakantie

Ik zie er een patroon in. We werken vaak te hard en blijven hangen in een baan, ook als deze toch niet helemaal is wat we ervan verwachten. Beide situaties kosten veel energie en kunnen veel stress opleveren. We proberen de boog continu gespannen te houden en lopen onszelf voorbij. Vervolgens geeft het enorme stress als je bijna met vakantie gaat: afronden en overdragen van werkzaamheden, back logs wegwerken en thuis alles voorbereiden wanneer je 3 weken naar het buitenland vertrekt.

Vaak zijn mensen in het begin van de vakantie ziek. Wanneer je voelt dat je écht loslaat en daar niet eerder aan toe durfde te geven. De rest van de vakantie verloopt vaak (en hopelijk) aangenaam en dan komt er een moment dat de vakantie voorbij is en je het voornemen hebt om dit vakantiegevoel, het ontspannen gevoel, de fijne flow wilt vasthouden.

Ho, stop! Daar gaat het al mis. Een gevoel vasthouden werkt niet als je in een flow zit.

De oplossing is om je hiervan bewust te zijn en hoe dan ook in je kern te blijven door bijvoorbeeld te luisteren naar je lichaam, te voelen en weten wat je behoeftes zijn om volledig in je kracht te komen. Denk hierbij aan het gevoel dat je vast al eens heb ervaren dat je de hele wereld aan kunt en tegelijkertijd barst van de energie. Wat heb je nodig om dat te voelen?

Andere voorbeelden zijn: zorgen voor de nodige ontspanning door soms even niets te doen en jezelf daar niet om te veroordelen, een massage boeken of yoga beoefenen. Verder geeft het ruimte om volledig adem te halen – 4 tellen inademen en 6 tellen uitademen werkt goed. Of iets nieuws te leren en daarbij uit je comfortzone te stappen. En dicht bij jezelf staan en eerlijk zijn naar jezelf doet wonderen.

Hoe vaak komt het voor dat we het werk of het gezin of een partner voor onszelf plaatsen waarbij we letterlijk naar de ander toebuigen en daarbij uit ons centrum stappen en onszelf tekort doen. Maar door in je eigen kern te blijven, kun je iedere situatie aan zonder dat dit ten koste van jezelf gaat.

Uiteraard blijft het een continu proces. Een goede manier om dit te monitoren is door regelmatig bij jezelf te checken: hoe gaat het met me? Van binnen naar buiten. Wat buiten ons gebeurt is een weerspiegeling van wat er in onszelf plaatsvindt. Als je het gevoel hebt dat je alleen stresssituaties aantrekt dan is er hoogstwaarschijnlijk stress in jezelf en doe je jezelf ergens tekort. Zorg dat je je eigen baken blijft in de eb en vloed van het leven en in je werk.

Ik wens je een fijne terugkeer van je vakantie…!

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

Jackie Delgado

Reageer op dit artikel