blog

Meer betrokkenheid en vitaliteit

Persoonlijke ontwikkeling

Ik merk in gesprekken dat ondersteuners zich het minst betrokken voelen bij de organisatie. Hoe komt dat en wat kun jij veranderen om de betrokkenheid te vergroten?

Meer betrokkenheid en vitaliteit

Laat ik beginnen met te zeggen dat mijn blog gebaseerd is op mijn ervaringen en de gesprekken die ik heb gehad. Ik heb verhalen gehoord van secretaresses die gewend zijn om de hele dag het gezicht en de stem te zijn van hun organisatie. Zij zijn het visitekaartje en dat realiseren ze zich goed. Ze kunnen zich daardoor ook uitstekend anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn. En daardoor laten ze ook veel minder snel merken als ze niet goed in hun vel zitten.

Zogenaamd onvermoeibaar presteren is geweldig voor het bedrijf, maar de keerzijde is dat je je daardoor minder betrokken kunt voelen bij collega’s. En deze collega’s zullen eventuele burn-out- en stresssignalen veel te laat bij je herkennen omdat ze eigenlijk geen idee hebben hoe het werkelijk met je gaat. Want wil je dat aanvoelen, dan moet een gesprek langer duren dan enkel ‘Goedemorgen’ en ‘Fijne dag’.

Veel contact zonder diepgang

Je hebt weliswaar veel contact met vrijwel alle medewerkers en klanten van het bedrijf – dat lijkt positief. Maar het gaat niet om de kwantiteit van het contact, maar om de kwaliteit, en die ontbreekt vaak. Er is weinig tot geen diepgang en je collega’s zoeken je alleen op als ze iets van jou of het secretariaat nodig hebben. Er kan dan vrijwel altijd nog wel een dankjewel af, maar daar blijft het bij. De kloof wordt ondertussen groter en groter.

Laag verloop

Toch is het verloop bij jullie erg laag, wat niet helemaal past bij bovenstaand verhaal. Dat kan komen doordat jullie uitstekend in staat zijn om een individualistisch bestaan te leiden binnen een organisatie.

Invloed op werkplezier

Misschien denk je nu dat er helemaal geen probleem is, maar daar gaat het ook helemaal niet om. Het gaat erom dat wij allemaal veel invloed kunnen uitoefenen op het werkplezier van de mensen om ons heen. Waarschijnlijk wil je graag betrokkenheid voelen en kwalitatieve relaties hebben met collega’s, maar daarvoor moet je wel de kans krijgen. Je ziet in het donker alleen de dingen waar je je zaklamp op richt. Dus schijn ook eens naar links als je normaal alleen maar rechts kijkt. Zo kun je de kloof dichten.

Dicht de kloof: tips

Als secretaresse of assistant kun je zelf ook stappen ondernemen om de kloof te dichten. Want het is makkelijk om te zeggen dat je iets wil en dat anderen daarvoor iets moeten doen, maar het is veel lastiger om te zeggen wat jíj wil en om jezelf een spiegel voor te houden.

  • Begin eens om collega’s die je minder goed kent naar jouw werkplek te halen en stel jezelf voor. Vertel dat je het leuk vindt om je collega’s beter te leren kennen. Hoe meer je geeft, hoe meer je terug krijgt.
  • Plan minimaal eens per week een lunch in met een andere collega en binnen no time ken je tientallen mensen op een compleet ander level. Dergelijke leuke initiatieven kunnen ook een ripple effect hebben in de hele organisatie, het mooie is dat je met jouw actie ook anderen kunt aanzetten om hetzelfde te gaan doen.
  • Zorg dat je een transparant A-4-display neerzet waar je iedere week een andere vraag in zet, bijvoorbeeld: Wat is het leukste wat jij afgelopen weekend hebt gedaan? Of Wat is jouw favoriete hobby en hoeveel tijd besteed jij daaraan? (Je kunt natuurlijk ook de Pickwick-theezakjes vragen overnemen…) Deze tip zorgt er niet alleen voor dat collega’s iets over zichzelf met jou gaan delen, maar het zorgt er ook voor dat ze maandagochtend met een glimlach beginnen met werk. Hoe mooi is het dat jij daarvoor verantwoordelijk bent.

Betrokkenheid vergroten met werkgever

Tot slot kun je ook simpelweg eerlijk zeggen dat je graag je betrokkenheid en verbinding met je werkgever of opdrachtgever wil vergroten. Bedenk zelf ook concrete acties en uitkomsten om verbinding te creëren met je werkgever en collega’s.

Hoe betrokken ben jij?

Het zou natuurlijk goed kunnen dat jij je hier helemaal niet in kunt vinden. Misschien voel jij je wel ontzettend betrokken en ben jij altijd de eerste die zich aanmeldt voor bedrijfsactiviteiten binnen en buiten werktijd, chapeau! Ik ben benieuwd wat jij gedaan hebt en nog altijd doet om dit te realiseren, daar mag je zeker een reactie over achterlaten of een mail sturen.

Dank voor het lezen en tot snel!

Paul Zwama

Over de auteur: Paul Zwama

‘Geboren in een Gronings dorpje en via allerlei omwegen (Groningen, Assen, Hoogeveen, Meppel, Baltimore, Fresno, Boise, Santa Barbara en Utrecht) uiteindelijk in Hilversum beland. Ik heb een bachelor in HRM, een Minor in cognitieve gedragspsychologie en ben me sinds 2010 gaan verdiepen in de wereld van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Sinds 2013 ben ik eigenaar van het Instituut Voor Vitaal Ondernemen (IVVO) waar ik me met een fijn team richt op gezondheid, geluk en vitaliteit van medewerkers in Nederland. Als klap op de vuurpijl ben ik ook topsporter: ik loop zo’n tien tot twaalf keer per week hard en ambieer een tijd van 2:12 op de marathon over 3 jaar.’

Reageer op dit artikel