blog

Voor mijn supermarkt staat een man die de daklozenkrant verkoopt. Elke keer als hij me ziet en we elkaar groeten doet hij in mijn ogen iets bijzonders: hij legt zijn hand op zijn hart en maakt een kleine buiging. Een eenvoudig gebaar, maar het effect is dat ik dan opeens breed glimlachend de winkelkar door de paden duw. Ik neem me dan voor om nu toch eens die krant te kopen. Maar ik doe het niet.

Voornemens
Fotograaf: Kees Winkelman

Goede voornemens? Die had ik eigenlijk nooit. Gewoon maar doorgaan, dacht ik hooguit als ik weer eens met de voornemens van anderen om de oren geslagen werd. Anderen wilden afvallen, stoppen met roken, meer sporten, een nieuwe keuken…

Dit keer sta ik er bewuster bij stil. Wat wil ík eigenlijk in 2018?

Tien mooie edities maken van Management Support Magazine, een goed gevulde wekelijkse nieuwsbrief op dinsdag, de website op en top in orde hebben.

Meer van hetzelfde dus.

Wat ongelooflijk saai!

Maar wat zou ánders kunnen? Wat kan ík anders doen? Een greep:

Meer inzicht krijgen in hoe ik mijn tijd besteed

Vaak val ik met mijn tong op mijn schoenen ergens binnen, omdat ik nog ‘even’ iets anders erbij of tussendoor moest doen. Ik lijk misschien georganiseerd voor de buitenwereld, maar… inwendig is het vrij vaak een chaotische toestand. En al dat ‘even dit, even dat’ – daarmee kan ik weer een dagdeel vullen. En in de haast vergeet ik juist weer dingen.

Met aandacht iets doen

Wat dan ook. Of het nu gaat om een interview voorbereiden of de chocolademond van mijn zoontje afvegen. Echte aandacht voorkomt een hoop: terwijl ik sta te roeptoeteren naar een andere huisgenoot smeer ik de chocola bijvoorbeeld vooral uit in plaats van die te verwijderen. Maar ik ben net een bos vlooien, dus terwijl ik de boodschappen uitpak, wil ik óók alvast de tafel dekken, een app beantwoorden en een zieltogende plant ruimen.

Vaker ja zeggen tegen leuke dingen

Natuurlijk met aandacht ja zeggen. De waarheid is dat ik vaak nee zeg tegen leuke dingen. Omdat ik het niet vind passen in de routine, of omdat het anders ‘te druk’ wordt. What the hell dat ook mag betekenen. Maar goed: in een gezin met een autistisch kindje móét ik er wel voor zorgen dat er routine is (je weet wel: van Regelmaat, en Rust en Reinheid).

Nieuwsgierigheid en creativiteit voeden

Van nature ben ik een nieuwsgierig mens, dat wil zeggen: ik weet graag hoe iets werkt, wat anderen drijft en luister graag naar verhalen van anderen. Daarom hou ik ook zo van lezen en schrijven. Maar door alle dagelijkse beslommeringen schuift dat totaal naar de achtergrond, met het risico dat het erbij inschiet. Die nieuwsgierigheid moet weer gevoed worden, afgestoft en in het zonlicht gezet. Daarom ligt er al wat leesvoer klaar én ik heb me aangemeld voor meerdere challenges. Eén ervan is deze maand januari elke dag een klein stukje creatief schrijven.

Balans tussen vriendelijkheid en eerlijkheid vinden

Vriendelijkheid is een van de belangrijkste waarden in mijn leven. (Daarom doet die man met die krant me ook zoveel. Omdat hij me ziet, en ik hem zie. En daarom ga ik komend weekend een kop koffie voor hem halen en die krant kopen.) Tegelijk merk ik wel steeds vaker de spanning op tussen eerlijkheid en vriendelijkheid. En het afwegen van mijn belangen en de belangen van een ander. Dáár mijn weg in vinden. Ik denk dat dat mijn streven is voor komend jaar.

Ik wens je toe:

de moed om in het diepe te springen
te doen waar je je goed bij voelt
je hart te volgen en te luchten
en een gebaar van betekenis te maken.

Wat ga jij anders doen?

Auteur: Vera Bot | hoofdredacteur Management Support 

Reageer op dit artikel