blog

Houd je brein relaxed in tijden van stress en verandering

Persoonlijke ontwikkeling

Waarom zorgen we zo slecht voor onszelf, juist op momenten dat we het juist zo hard nodig hebben? Houd je brein relaxed, ook in tijden van stress en verandering.

Houd je brein relaxed in tijden van stress en verandering

Ontspannen mensen zorgen goed voor zichzelf

Herken je dit? Als we ontspannen zijn, kiezen we verstandig. We zorgen voor voldoende slaap, we bewegen en we voelen ons verbonden met anderen. Precies wat we nodig hebben en precies zoals we het graag willen! En nog gezond ook!

Gestreste mensen zorgen niet goed voor zichzelf

Totdat… er druk komt door zorgen of extra drukte op het werk of thuis. Dat is het moment dat we het overzicht verliezen, steeds harder gaan werken, onze pauzes overslaan en steeds meer behoefte aan nog meer controle krijgen… Die controle ervaren we dan juist niet. We komen in een vicieuze cirkel terecht, worden steeds vermoeider, voelen ons er alleen voor staan en hebben de neiging harder en harder te gaan werken. Maar het gevoel van overzicht komt niet in zicht.

Tijd voor een stop!

Als je bovenstaande herkent, is het tijd voor het STOPbord. Je brein staat volop in het rood. Je bent op de automatische piloot bezig en zit niet meer achter het stuur van je eigen brein.

Het wordt tijd om je brein op groen te zetten. Om weer plaats te nemen achter het controlepaneel van je hersenen en leven.

En daarvoor is nodig te doen wat je eigenlijk al lang weet.

Het belangrijkste is goed slapen. Zorg voor een goed slaapritueel. Doe een ontspanningsoefening, wandel nog een stukje voor je naar bed gaat.

Deel je onrust met belangrijke mensen om je heen. Vraag hulp van je collega’s en vooral: neem tijd voor rust en voor jezelf. Ga de natuur in. Relativeer. Geef je brein en de rest van het lichaam de ruimte om te herstellen.

Want als je uitgerust en fit bent, zijn de bergen waar je vandaag niet meer overheen kan kijken, het heuveltje waar je morgen  gemakkelijk overheen stapt!

Zelf aan de slag met je brein

Gerda Bos geeft de workshop Blijf je brein de baas bij stress tijdens de Management Support Workshopdagen. Kom ook en ervaar hoe je je brein beschermt tegen te veel prikkels en informatie.

Reageer op dit artikel