blog

“We zijn een soort externe harde schijf die nooit crasht”

Persoonlijke ontwikkeling

In de afgelopen maanden waren we op het werk druk met het organiseren van een bijeenkomst voor de oudgedienden. Gepensioneerden, of zoals wij het liefkozend noemen: de wijze, grijze golf. Vooral mijn collega vond het ontzettend leuk dat ze kwamen. Zij werkt al meer dan dertig jaar bij onze rechtbank en veel van de genodigden kent ze vanuit de tijd dat ze nog een junior was.

“We zijn een soort externe harde schijf die nooit crasht”
Gwennie Benjamins

Vorige week vrijdag was het zover. In de gangen was het een drukte van belang. Tafels, stoelen, koffie/thee, lunch; van alles was er geregeld voor deze speciale dag, en menig collega rende van hot naar her.

Rond half tien liepen er zo’n 65 oud-medewerkers met een gemiddelde leeftijd van 83 jaar het pand in. De ‘Oh’s’ en ‘Ah’s’ vlogen over en weer en al snel vonden diegenen die ooit een werkkamer hadden gedeeld elkaar.

Van een afstand stond ik de groep eventjes gade te slaan. Mijn hemel, hier stond wel voor zo’n drieduizend jaar aan ervaring! Drieduizend jaar… Als je het zo bij elkaar optelt voel je je maar nietig als ruime vijftiger, met ‘maar’ twintig jaar expertise. Werd het niet eens tijd om te kijken wat er nog meer te halen viel op werkgebied?

Plafond van mijn huidige baan

En toch, filosofeerden mijn collega en ik later, tóch is het fijn dat er collega’s zijn met zo’n bak aan ervaring. Collega’s die binnen zijn gekomen als jong broekie en nu al lang opa of oma zijn. Deze ervaringsdeskundigen kennen niet alleen de smeuïge verhalen van vroeger, zij kennen het DNA van onze organisatie. Ze weten waar de pijnpunten zitten, de mogelijkheden. Ze kunnen je helpen als je met grote vragen zit als: wat zijn nog de mogelijkheden voor mij nu ik het gevoel heb dat ik aan het plafond zit van mijn huidige baan?

Harde schijf

Later, onderweg naar huis, dacht ik er nog eens over na. Met zo’n vijftien managementassistenten zorgen wij er iedere dag weer opnieuw voor dat onze bazen hun werk kunnen doen op een manier die vooral voor hen gemakkelijk is. We zijn een soort externe harde schijf die nooit crasht, iedere dag opnieuw moeiteloos geüpdatet wordt en waarbij we zelfstandig op zoek gaan naar de nieuwste ontwikkelingen om onszelf scherp te houden. En ineens vroeg ik me af of onze bazen dit eigenlijk wel beseffen of dat zij, net als ik over het algemeen, het accepteren alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Toch maar eens bij ze navragen…

Auteur: Gwennie Benjamins

Gwennie Benjamins

Hoewel het nooit écht de bedoeling was om managementassistente te worden, werkt Gwennie Benjamins alweer jarenlang als ‘rechterhand van’. Zo heeft ze menig manager bijgestaan. Sinds tien jaar is ze werkzaam in de rechtspraak, waarvan de laatste twee jaar bij het bestuurssecretariaat van de rechtbank in Breda. In haar vrije tijd schrijft ze veel (zie: www.gwennie.nl) en fotografeert ze alles wat los en vast zit.

Reageer op dit artikel