blog

Kwetsbaar zijn, hoe doe je dat?

Persoonlijke ontwikkeling

Kwetsbaarheid gaat over jezelf laten zien, ook als het spannend is. Maar hoe doe je dat op een voor jou prettige manier? Trainer Gerda Bos neemt je mee in haar blog: “Kwetsbaarheid verbindt je met anderen omdat je je hart openzet.”

Kwetsbaar zijn, hoe doe je dat?

Ik kijk de kring rond. Voor me zit Margriet. Ze ontwijkt mijn ogen, haar schouders zijn wat opgetrokken. Naast me zit Irene op het puntje van haar stoel. Daarnaast Peter. Zijn ogen zijn op de grond gericht. Tot slot Jerry: rechtop, aandachtig. Ik vraag iedereen iets over kwetsbaarheid te vertellen.

Irene begint: “Ik sprak met mijn gezin over de aankomende dood van mijn vriendin. We deelden hoe blij we zijn met ons huis, elkaar en onze gezelligheid. De kinderen bleven de hele avond beneden. Ik voelde me zo dankbaar toen we naar bed gingen!”

Jerry: “Als iemand aan mij vraagt hoe het met me gaat, zeg ik: ‘Goed, en met jou?’ Ik vind het spannend om iets over mezelf te vertellen. Wie is er nou geïnteresseerd in mijn verhaal?”

Ik knik Peter toe. Hij vult aan: “Ik hou niet van aandacht. Mijn baas zegt dat ik meer van mezelf moet laten zien, maar daar heb ik helemaal geen zin in. Laat mij gewoon mijn ding doen.” Snel kijkt hij weer naar de grond.

Margriet sluit af: “Mijn vader is dement. Dat vind ik moeilijk. Zeker nu mijn moeder zo verdrietig kan zijn, omdat ze haar maatje mist. Ik mis het gevoel dat ik een kind mag zijn en kan schuilen.”

Ik zie dat Jerry een hand op haar schouder legt.

Kwetsbaarheid is jezelf laten zien

Ik vertel: “Kwetsbaarheid gaat over jezelf laten zien, ook als het spannend is. Je mening geven. Als eerste vertellen dat je van iemand houdt. Om hulp vragen. Nee zeggen. Vertellen hoe moeilijk je iets vindt. Je zet je hart open voor jezelf en voor anderen. Dat is spannend en geeft verbinding. We merken dat anderen worstelen met dezelfde dingen als wij.”

De prijs die je betaalt voor niet kwetsbaar zijn

“Bij kwetsbaarheid lopen we de kans om afgewezen te worden. Dat is pijnlijk. Maar de prijs van niet kwetsbaar zijn is eenzaamheid. Durf je jezelf te laten zien en je zo te verbinden met anderen? Met de mensen die er voor jou toe doen?”

Tijdens de koffie ontstaan de tweegesprekken. De eerste hobbel is genomen. Iedereen heeft gemerkt dat het hier veilig is en de verhalen komen los.

De kracht van kwetsbaarheid

Gerda Bos geeft vanuit haar vakkennis , met plezier en persoonlijke aandacht de nieuwe training De kracht van kwetsbaarheid.

Reageer op dit artikel