blog

Wat als je baan een vakantie was?

Persoonlijke ontwikkeling

Stel: je wilt een vakantie boeken, hoe pak je dat aan? Dikke kans dat je begint met een aantal vragen aan jezelf. Wat voor soort vakantie wil ik? Welk gebied spreekt me aan? De een maakt een lijst met criteria, de ander doet dit in zijn hoofd. Je begint altijd met bedenken wat je qua vakantie wil.

Wat als je baan een vakantie was?

Je wishlist goed voor ogen? Dan volgt logischerwijs stap twee: jouw zoektocht naar een vakantie die matcht met je wensen. Speuren op internet, langsgaan bij een reisbureau, mensen in je omgeving vragen naar tips. Allemaal manieren om te vinden wat je zoekt. En al verschilt ook dat per persoon, gemiddeld blijken mensen aardig wat tijd en energie te stoppen in dat zoekproces. Logisch. Je wilt tenslotte een leuke vakantie vinden die aansluit bij jouw wensen. En die vakantie mag dan – zo vinden we – best wat tijd, energie en geld kosten alles bij elkaar.

Je nieuwe werk plannen als een vakantie

Tot zover niks aan de hand, maar wat ik zo frappant vind is dat we voor de overige weken van het jaar maar zo weinig stilstaan bij wat we willen… Dat iemand die niet happy is in haar baan en op zoek is naar iets nieuws zo vaak vergeet om voldoende tijd en energie te stoppen in die cruciale eerste stap: helder krijgen wat ze nou echt wil. Terwijl dat het zoekproces daarna zoveel gerichter en makkelijker maakt en de kans op het vinden van een baan die past zoveel groter! Per slot van rekening is een vakantie zoeken zonder een idee te hebben wat je wilt ook ingewikkeld en ineffectief.

Daarom mijn tip: ben je op zoek naar een nieuwe baan? Doe dan eens net of het een vakantie is. Sta eerst goed stil bij wat jij wilt en breng dat helder in kaart. Ga vervolgens gericht op zoek naar een baan die daarbij past.

En ja, dat vergt een investering in tijd en energie, maar bedenk dat dat die 47 weken van het jaar dat je níet met vakantie bent een stuk leuker maakt. Als je daar meer voldoening uithaalt, is dat het toch meer dan waard!

Auteur: Vicky Marijnen, trainer en coach | vickymarijnen.nl

Maak werk van je werkgeluk:

  • Maak werk van wat je wilt – Hoe tevreden ben jij over je huidige werk? En hoe goed past de baan die je doet echt bij jou?
  • Samen werken aan (nog) meer werkgeluk – Gelukkige mensen zijn vaak gezonder, hebben betere sociale relaties en ervaren minder stress. Goede redenen om eens te kijken naar je eigen werkgeluk en hoe je dit kunt vergroten.
Reageer op dit artikel