blog

‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’

Persoonlijke ontwikkeling

‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’

‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.’ Dat was de slogan van een campagne eind jaren ’80 om meer meisjes op de middelbare school te laten kiezen voor exacte vakken in hun vakkenpakket. In die tijd heb ik zelf geen gehoor gegeven aan deze oproep, want ik koos voor een secretaresseopleiding.

Ik ben echt een ‘alfameisje’ met een gebrek aan talent voor de bètavakken. Maar die slogan is inmiddels voor secretaresses verrassend actueel.

De laatste maanden zie ik regelmatig een artikel, blog of nieuwsflits in de media waarin de houdbaarheid van de beroepsgroep van ondersteuners aan de kaak wordt gesteld.

De rol van de secretaresse, management assistant (MA) en personal assistant (PA) lijkt binnen veel organisaties te veranderen. Daarnaast verdwijnen deze functies in veel bedrijven. Door enerzijds de automatisering en anderzijds managers die ondersteunende taken ‘er maar gewoon bij’ moeten gaan doen.

Vragen voor jouw toekomst

Dit betekent dat jij als ondersteuner de slogan ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ op jouw loopbaan kunt toepassen.

Sterker nog, wacht liever niet af tot jouw rol of functie bij je huidige werkgever overbodig raakt of dreigt te raken. Veel beter is het als jij de regie neemt en juist gaat meedenken met je werkgever. Ga in gesprek met je leidinggevende of een HR-functionaris. Vragen die je zou kunnen stellen zijn bijvoorbeeld:

• Hoe zien jullie de invulling van mijn rol als ondersteuner over 5 jaar?
• Welke taken gaan verdwijnen, denken jullie?
• Wat voor taken komen hiervoor in de plaats?
• Welke competenties zijn hiervoor nodig en hoe kan ik deze ontwikkelen?
• Wat is het budget dat ik mag gebruiken om me in die richting te ontwikkelen?

Van MA, PA of secretaresse naar VA

En zie jij geen toekomstperspectief in je huidige job of bij je huidige werkgever? Overweeg dan de stap te zetten naar werken als VA. Je kunt dit doen als zelfstandig ondernemer (ZZP), maar er zijn ook steeds meer (veelal grotere) organisaties die virtuele teams hebben. Op die manier kun je meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken en tóch gewoon in loondienst werken.

Niet voor niets raakt de term Virtual Assistant (VA) steeds meer ingeburgerd in Nederland. Dit beroep wordt zelfs genoemd als een van de eenentwintig beroepen met toekomst door Nationale beroepengids.

En inmiddels weet ik dat dé VA niet bestaat. Er is een groot aanbod aan VA’s met een diversiteit aan aangeboden diensten. Dit varieert van de meer traditionele secretaressetaken tot aan online marketing, het organiseren van events, copywriting en websitebeheer.

Wie hier veel over schrijft, en er zelfs haar vak van heeft gemaakt als Virtual Assistant trainer, is Thamara Zijlstra. Dus mocht je je willen oriënteren op een toekomst als Virtueel Assistent? Neem dan vooral eens een kijkje op haar website www.blueberrydynamic.nl.

Auteur: Monique Mik-Kampman | Virtual Assistant | Life Coach | Eigenaar www.iorganizeyou.nl
Het is mijn missie om jou te begeleiden naar een manier van leven en werken die bij jou past. Dat doe ik door het bieden van Office Support aan ondernemers (ZZP en MKB) en door Life Coaching.

Monique Mik

Reageer op dit artikel