checklist

Solliciteren ‘onder je niveau’: hoe doe je dat?

Persoonlijke ontwikkeling

Zes tips om aan zo’n baan te komen:

 • Weet voor jezelf wat je wilt.
  Zorg dat je voor jezelf heel duidelijk hebt waarom je een stapje terug wilt doen. Krijg je de baan, dan weet je waarom je dit wilt en valt het niet alsnog tegen.
 • Stel jezelf de vraag hoe je de werkgever kunt helpen.
  Als ervaren (directie)secretaresse kan het moeilijk zijn om niet te praten over eerdere prestaties, maar in dit geval is het des te belangrijker om het vooral over de nieuwe functie te hebben en hoe jij bij kunt dragen aan het succes van de werkgever.
 • Slank je cv af.
  Het weglaten van diploma’s en eerdere banen om je zo minder gekwalificeerd te laten lijken werkt vaak niet, omdat de meeste recruiters dit snel doorhebben. Wél is het een goed idee om een en ander af te zwakken, zodat je managementervaring minder opvalt en minder belangrijk lijkt.
 • Leg je voor een jaar vast.
  Werkgevers zijn bang dat overgekwalificeerde werknemers vertrekken zijn zodra er zich een betere baan aandient. Beloof minimaal een jaar te blijven.
 • Vertel een geloofwaardig verhaal.
  Als je een baan op een lager niveau zoekt omdat je meer aandacht wilt kunnen besteden aan je gezin of aan een hobby, wees daar dan eerlijk over. Maak daarnaast duidelijk dat de functie je oprechte interesse heeft en dat je van plan bent hard te gaan werken.
 • Ga niet in discussie over geld.
  Begin niet zelf over het salaris, laat de ander als eerste een bedrag noemen. Je weet dat je minder zult gaan verdienen, maar zorg wel dat je marktconform betaald gaat krijgen.

Bron: Managersonline.nl

Solliciteren: een lijstje met don’ts
E-book Solliciteren… doe je zo!
Hoe weet ik of een baan écht bij me past?
Boek: Een betere balans tussen voelen, denken en doen
Training: Persoonlijke effectiviteit

Reageer op dit artikel