checklist

Ontdek je kernkwaliteiten

Persoonlijke ontwikkeling

Kernkwaliteiten: iedereen heeft ze, jij dus ook. Maar vaak weet je niet wát precies je kernkwaliteiten zijn.

Toch is het belangrijk hier eens bij stil te staan. Want hoe duidelijker het beeld dat we van onze kernkwaliteiten hebben, des te bewuster kunnen we dit laten doorstralen in ons werk. Met onderstaande uitleg kom jij ook achter jouw kernkwaliteiten.

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon behoren. Het zijn de specifieke sterke eigenschappen die iemand kenmerken. Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzonder kwaliteit, waarover hij of zij zelf zegt: “Dat kan toch iedereen.” Een kernkwaliteit is dan ook altijd potentieel aanwezig. 

Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzonder kwaliteit, waarover hij of zij zelf zegt: “Dat kan toch iedereen.” Een kernkwaliteit is dan ook altijd potentieel aanwezig. Hoe duidelijker het beeld dat we van onze kernkwaliteiten hebben, des te bewuster kunnen we dit laten doorstralen in het werk.

Kernkwaliteiten zijn zo dominant dat ze kunnen doorslaan en daardoor een zogenaamde valkuil kunnen worden, een dusdanige vervorming van de kwaliteit dat hij doorschiet en daarmee zelfs een zwakte wordt. Iemand met de kernkwaliteit gedrevenheid kan doorslaan in fanatisme, en flexibiliteit kan doorslaan in wispelturigheid.

Als iemand anders doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Dat noem je in dit kader je allergie. De vervelende eigenschap van de ander verbergt echter een kwaliteit in zich, die voor degene die er allergisch voor is, een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn, de zogenaamde uitdaging.

Een voorbeeld:

Iemand die daadkrachtig is (kernkwaliteit) kan doorslaan door drammerig (valkuil) te worden. Een daadkrachtig persoon kan zich ergeren aan passiviteit van anderen (allergie). Achter iemand met een wat passieve instelling zit een belangrijke kernkwaliteit: geduld (uitdaging).

Schematisch ziet dat er zo uit:

Kwaliteit

valkuil

Daadkracht

drammerigheid

Allergie

uitdaging

Passiviteit

geduld

Een leeg kernkwaliteitenkwadrant ziet er zo uit:

Het kernkwadrant kun je vanuit alle vier de kwadranten opbouwen. Hiervoor is het eerst nodig dat je weet welke eigenschappen er in welk vak thuishoren. In de tabel hieronder staan vragen; de antwoorden op deze vragen helpen je om jouw kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen te vinden.

Vragen die inzicht geven in jouw kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen:

Vak Kernkwaliteiten

Vak Valkuilen

1

Wat waarderen anderen zo in mij?

1

Wat zie ik bij anderen door de vingers?

2

Waarvoor word ik vaak gevraagd?

2

Wat verwijten anderen mij?

3

Wat vind ik aan mezelf gewoon?

3

Wat neig ik te accepteren van mezelf?

4

Wat moedig ik in anderen aan?

4

Wat vind ik niet leuk om te horen over mij?

 

Vak Allergieën

Vak Uitdagingen

1

Waar kan ik niet tegen bij anderen?

1

Wat mis ik in mezelf?

2

Wat minacht ik in anderen?

2

Wat bewonder ik bij anderen?

3

Wat zou ik in mezelf verafschuwen?

3

Wat gunnen anderen mij?

4

Waar word ik woedend om?

4

Wat zou goed zijn voor mij?

Verwachtingen van je manager
Enthousiasme werkt!
Loopbaangesprek voeren
Boek: Kernkwaliteiten
Training: FacilityPOWER!

Reageer op dit artikel