checklist

De 16 drijfveren van een mens

Persoonlijke ontwikkeling

Een drijfveer is niets meer dan iets dat jou uit eigen beweging, automatisch, in beweging laat komen, maar deze drijfveren zijn o zo belangrijk.

Psycholoog Stephen Reiss onderscheidt zestien drijfveren: macht, onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, acceptatie, orde, sparen, eer, idealisme, sociaal contact, familie, status, wraak, romantiek, eten, lichaamsbeweging en kalmte. Volgens Reiss heeft ieder mens deze zestien drijfveren in zich, alleen niet in dezelfde mate.

De drijfveren die bij jou vooral aanwezig zijn, zijn de grootste voorspellers van jouw gedrag. Bovendien:

als je werkt vanuit je innerlijke drijfveren, dan is werk voor jou een bron van energie en productiviteit.

Kom er met onderstaande beschrijvingen achter wat jouw belangrijkste drijfveren zijn.

Macht
De behoefte om invloed uit te oefenen. Je houdt ervan anderen je wil op te leggen. Als je genoeg sociale vaardigheden hebt, kun je mensen op een prettige manier beïnvloeden; zo niet, dan kun je erg dominant worden. De behoefte aan macht stimuleert mensen om uitdagingen aan te gaan en uit te blinken. Je neemt graag de leiding, ook in gesprekken.
Onafhankelijkheid
De behoefte om op jezelf terug te kunnen vallen staat voor een groot verlangen naar vrijheid. Je hebt er een hekel aan als anderen zich te veel met je bemoeien. Je wilt liever niet op anderen hoeven vertrouwen, en hulp en advies wijs je meestal af.
Nieuwsgierigheid
Je hebt veel plezier in het leren zelf. Je houdt van lezen, schrijven, denken en nieuwe plaatsen verkennen. Je hebt een grote drang om dingen te analyseren en je zult over alle mogelijke thema’s nadenken.
Acceptatie
De behoeft om erbij te horen. Als je hoog scoort op deze drijfveer, ben je onzeker en zoek je erkenning van anderen. Je voelt je vaak onprettig in sociale situaties. Je reageert heftig op kritiek en vermijdt situaties waarin je geëvalueerd kunt worden.
Orde
Je bent veel bezig met organiseren, plannen, schema’s en takenlijstjes opstellen, regels naleven, opruimen en schoonmaken. Ordelijkheid geeft je een gevoel van stabiliteit en controle. Je houdt niet van onvoorspelbaarheid.
Sparen/verzamelen
Sparen is de behoefte om veel dingen te verzamelen, zowel geld als objecten. Je wilt niets verspillen en je houdt er niet van dingen weg te gooien. Spaarders zijn meestal zuinig. Hoewel ze wel geld kunnen uitgeven aan hun collectie.
Eer
Dit is de behoefte om loyaal te zijn aan je familie, cultuur, religie, etnische groep of land. Je hecht waarde aan morele principes en tradities, hebt een groot plichtsgevoel en legt jezelf veel discipline op. Je gedraagt je gewetensvol naar anderen om gevoelens van schuld en schaamte te voorkomen.
Idealisme
Idealisme is de behoefte aan gerechtigheid en sociale rechtvaardigheid. Je zet je meer dan gemiddeld in voor je medemens en het verbeteren van de maatschappij is een van de belangrijkste doelen in je leven.
Sociaal contact
De behoeft om tijd door te brengen met anderen. Is dit een belangrijke drijfveer voor je, dan moet je mensen om je heen hebben om gelukkig te zijn.
Familie
De behoefte om je eigen kinderen groot te brengen en van ze te houden. Je doet waarschijnlijk meer opofferingen voor je kinderen dan de mensen om je heen.
Status
Mensen die worden gedreven door status, willen hogerop komen in de maatschappij. Je bent snel onder de indruk van mooie huizen, designkleding, dure auto’s en beroemdheden. Je vindt het belangrijk hoe anderen over je denken en je maakt je snel zorgen om je reputatie.
Wraak/strijd
De behoefte om mensen die ons iets aandoen, het betaald te zetten. Onder wraak valt ook de behoefte om van anderen te winnen, bijvoorbeeld op het sportveld, zakelijk of op sociaal gebied.
Romantiek
De behoefte aan seks en schoonheid. Je besteedt meer tijd van gemiddeld aan flirten, jezelf aantrekkelijk maken, seks of fantaseren over seks en romantiek. De waardering voor schoonheid (kunst, muziek en fysieke schoonheid) valt ook onder deze drijfveer.
Eten
Je bent meer dan gemiddeld bezig met het kopen, bereiden, consumeren van voedsel. Je eetpatroon wordt in hoge mate beïnvloed door je emoties; je eet meer wanneer je opgewonden, gestrest, verveeld of eenzaam bent.
Lichaamsbeweging
Je houdt meer dan gemiddeld van sporten, wandelen of fysiek inspannend werk – voor je plezier, met geen ander doel dan de lol van bewegen.
Kalmte
Kalmte is de afwezigheid van onrust, stress en angst. Als deze drijfveer belangrijk voor je is, heb je veel behoefte aan rust en ontspanning. Je richt je leven zo in dat je weinig stress hebt.

Ontdek je kernkwaliteiten
Enthousiasme werkt!
Hoe overleef ik mijn collega’s?
Boek: Enneagram
Training: FacilityPOWER!

Reageer op dit artikel