checklist

Netwerken: de regels (1)

Persoonlijke ontwikkeling

De kneepjes van het vak: aanpak en tactiek.

Netwerken is belangrijk

Wees je bewust dat netwerken belangrijk is. Een groot deel van de kansen die je krijgt, ontstaan dankzij het omgaan met de juiste mensen en – daaraan gekoppeld – het opbouwen van een waardevol netwerk. Netwerken kan je vooruit helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wees selectief

Je hebt een beperkte hoeveelheid tijd om te netwerken, gebruik je tijd dus goed en focus op contacten die voor jou het meest waardevol zijn, denk daarbij ook aan mensen die zelf fanatiek netwerken, via hen kun je je netwerk vaak sneller uitbreiden. En zorg voor een gevarieerd netwerk; leer mensen kennen die op verschillende gebieden actief zijn.

Wees voorbereid

Breng de dingen die je wilt bereiken en de dingen waar jij goed in bent (waarmee je je contacten van dienst kunt zijn) voor jezelf in kaart. Vraag jezelf af:
– Wat heb je nodig? Wat wil je weten, hebben, leren?
– Wie ken je?
– Wie ontbreekt in je netwerk?
– Waar ontmoet je de mensen die je kunnen helpen op persoonlijk of professioneel vlak?
– Bereid je voor, voordat je gaat netwerken.
– Welke contacten kun je daar ontmoeten?
– Wat kun je hun bieden?
– Wat wil je bereiken?
Bedenk van tevoren een aantal goede vragen die interessant zijn voor je gesprekspartners en die voor jou een waardevol antwoord kunnen opleveren. Zorg ervoor dat je altijd je visitekaartjes en agenda bij je hebt.

Nemen én geven

Mensen voor wie jij iets kunt betekenen, zullen in de praktijk ook eerder bereid zijn iets voor jou te doen. Verplaats je in de ander en bedenk wat jij voor je contacten kunt betekenen.

Mensen benaderen

Een must bij het netwerken is initiatief tonen, dus ga naar plaatsen waar je belangrijke contacten kunt ontmoeten. Een goede manier om met een nieuw persoon in contact te treden is via een kennis. Je kunt jezelf introduceren met de mededeling dat je de naam hebt gekregen via (…). Sommige mensen worden veelvuldig benaderd door netwerkers, je moet daarom tactisch te werk gaan. Wees niet opportunistisch of opdringerig en stel voor jezelf niet te hoge doelen en verwachtingen als je mensen benadert.

Wees professioneel

Netwerken is niet alleen maar functioneel of bedoeld om jezelf te profileren en verkopen. Je moet oprecht interesse hebben in mensen. Een wederzijdse interesse is altijd een goed aanknopingspunt. Zoek naar overeenkomsten en kijk wat je over en weer voor elkaar kunt betekenen.

Maak een bestand

Verzamel visitekaartjes en ontwerp voor jezelf een systeem om te zien bij wie je terecht kunt voor wat. Je kunt een ‘netwerkbestand’ aanleggen waarin je namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, details, aantekeningen en trefwoorden van (potentiële) contactpersonen verzamelt en categoriseert. Gooi nooit oude adressen weg (van werkgevers bijvoorbeeld) en maak regelmatig een kopie van je (waardevolle!) adressenbestand.

Onderhoud je contacten

Netwerken gaat om het opbouwen van relaties op langere termijn. Als je de juiste contacten hebt gevonden is het belangrijk dat je ze bijhoudt. Als je dat niet doet, ben je helaas zo vergeten. Laat dus regelmatig iets van je horen. Bijblijven is belangrijk: houdt je contactpersonen op de hoogte van je carrièreplannen en vraag naar die van hen. Je laat nooit langer dan drie maanden niets van je horen. Als een relatie jou van dienst is geweest, stuur dan altijd een bedankbriefje. Zo’n briefje is niet alleen een teken van waardering, het is een strategisch middel dat de relatie verstevigt.

Zoek een mentor

Om je carrière te ontwikkelen raden experts aan een goede mentor te vinden. In de VS is het al een heel gebruikelijk fenomeen. Een mentor is iemand die inzicht heeft in jouw werkgebied, je advies geeft en voor je klaar staat. Een mentor kan je introduceren bij de juiste mensen en mogelijkheden aandragen om je professioneel te ontwikkelen. Kijk of er binnen je netwerk een goede mentor is of ga op zoek.

Netwerken (2)
Netwerken (3)
Online netwerkprofiel
Boek: Externe communicatie
Training: De secretaresse als gatekeeper

Reageer op dit artikel