checklist

Tien tips voor je loopbaan

Persoonlijke ontwikkeling

1. Werk bij de juiste organisatie.

Kies een werkgever die HR als meer ziet dan salarisuitbetalers en recruiters. Is er ruimte voor opleidingen en persoonlijke ontwikkeling? Of is het woord ‘opleidingsbudget’ nog tien bruggen te ver?

2. Trek je eigen plan.
Denk zelf actief na over je eigen ontwikkeling en over waar je wilt staan over drie jaar. Bedenk wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat wilt gaan bereiken.

3. Praat met je leidinggevende.
In het kader van de wederzijdse verwachtingen is het goed om ideeën uit te wisselen over jouw loopbaan. Op welke fronten wil jij jezelf ontwikkelen en op welke vlakken ziet hij of zij kansen voor je? Vertel welke belangstelling je hebt en welke taken je eventueel op je wilt nemen.

4. Vergeet je hobby’s niet.
Probeer een koppeling te maken tussen wat je in je vrije tijd graag doet en wat je op de werkvloer doet. Hoe kun je je belangstelling en kwaliteiten matchen met je zakelijke rol? Misschien ben je heel creatief, kun je goed mensen motiveren of voel je je als een vis in het social media-water.

5. Geef niet te snel op!
Als er in deze organisatie of onder deze manager geen doorgroeimogelijkheden zijn naar een andere functie, benut dan maximaal wat je wel hebt: zijn of haar vertrouwen, de kans om projecten te doen, te leren leidinggeven…

6. Onderhoud je netwerk.
Ook als je nog geen idee hebt wanneer je deze organisatie verlaat, is het verstandig om goede contacten te onderhouden. Je weet nooit hoe of waar je mensen weer tegenkomt. Een goed LinkedInprofiel is altijd verstandig!

7. Blijf realistisch. Met een half jaar werkervaring is de kans klein dat je in je volgende baan een groep van tien secretaresses zal aansturen. Toch hoef je er ook geen twintig jaar ervaring voor te hebben. Veel zelfkennis is nuttig: waar ben je goed in en waar liggen je ontwikkelpunten?

8. Documenteer wat belangrijk is.
Niet elke organisatie of manager is even scherp op zaken als persoonlijke ontwikkelplannen of doelstellingen. Leg afspraken goed vast, al is het maar in een mailtje, en zorg dat je functioneren regelmatig onderwerp van gesprek is.

9. Zoek een mentor en klankbord.
Kijk om je heen wie in je organisatie of je netwerk veel ervaring heeft, of een goed vermogen om te reflecteren. Loop je in je werk tegen hobbels aan, dan is het fijn wanneer je met iemand kunt sparren over hoe je verder kunt.

10. Houd voor ogen wat belangrijk is.
Je werk is vast een belangrijk deel van je leven, maar zorg dat je jezelf niet té veel vereenzelvigt met je functie. Je bent meer dan je baan en meer dan je verantwoordelijkheden op de werkvloer!

Reageer op dit artikel