checklist

Harde werkers opgelet: vergroot je invloed

Persoonlijke ontwikkeling

Dit bericht is niet voor haantjes-de-voorste, carrièretijgers of kantoorpolitici, want zij hebben geen enkele moeite invloed uit te oefenen op de werkvloer. Lees vooral door als je een harde werker bent of een teamspeler en moeite hebt je ideeën naar voren te brengen. Voor jou deze 3 tips om je kracht, zichtbaarheid en invloed te […]

Dit bericht is niet voor haantjes-de-voorste, carrièretijgers of kantoorpolitici, want zij hebben geen enkele moeite invloed uit te oefenen op de werkvloer. Lees vooral door als je een harde werker bent of een teamspeler en moeite hebt je ideeën naar voren te brengen. Voor jou deze 3 tips om je kracht, zichtbaarheid en invloed te vergroten. Nieuwsgierig naar meer tips? Lees dan het boek Kantoorgeheimen, van Linda van der Wal.

En kijk ook eens bij de training Vergroot je zichtbaarheid.

Tip 1 Luister naar je innerlijke fan

Versterk je kracht door vooral naar je ‘innerlijke fan’ te luisteren en niet naar je criticaster, de stem die met twijfels komt, negatieve geluiden, je naar beneden praat en je laat zien wat je niet goed doet. Luister naar de positieve woorden die in je opkomen als je een succes hebt geboekt, die je opbeurt als het even tegenzit. Deze stem moedigt je aan het beste uit jezelf te halen. Hij helpt je om te leren van je fouten, en zorgt ervoor dat je geniet van een succes.
Als je je kracht wilt versterken helpt het om te weten wie er aan het woord is. Heb je negatieve gedachten? Vraag jezelf dan af wat de innerlijke fan daar tegenover zou zetten.

Tip 2 Gebruik je bluflijst

Veel harde werkers houden zich liever bezig met hun werk dan dat ze vertellen waar ze goed in zijn. Zonde, want daardoor word je snelle over het hoofd gezien. Gebruik daarom de bluflijst. Op deze lijst noteer je tien prestaties die jij hebt neergezet. Een bijeenkomst die je hebt georganiseerd, een spreker die je hebt weten te strikken of de snelheid waarmee je een probleem hebt opgelost. Je kunt de lijst bijvoorbeeld gebruiken bij een functioneringsgesprek. Zo zorg je dat je niet met je mond vol tanden staat als iemand naar je successen vraagt.
Bang om als opschepper over te komen? Wees gerust. Als een bescheiden mens het gevoel heeft op te scheppen komt dat bij anderen zelden zo over!

Tip 3 Sluit aan bij de ander

Nu heb je de basis om een ander te beïnvloeden. Veel mensen zijn geneigd om van zichzelf uit te gaan. De argumenten waar ze zelf gevoelig voor zijn, gebruiken ze ook bij het overtuigen van de ander. Maar een argument dat voor jou doorslaggevend is, hoeft voor de ander van geen belang te zijn. Zet je argumenten op een rij en bekijk ze eens vanuit een ander perspectief. Welke argumenten zouden de ander kunnen aanspreken? Kostenbesparing? Milieu? Gebruik ze als je het woord voert en vergroot de kans dat jouw plan erdoorheen komt.

Maak je zichtbaar: 3 tips
Jezelf profileren: hoe doe je dat?
Hoe kan ik mijn collega’s overtuigen van het nut van een secretaresseoverleg?
[Vakbase]
Proactief taalgebruik [Vakbase]
Training Vergroot je zichtbaarheid
Training Future Proof Skills

Reageer op dit artikel