checklist

Hoe assertief ben jij?

Persoonlijke ontwikkeling

Assertiviteit heeft alles te maken met  sociale vaardigheden. Hoe sociaal vaardig jij bent, hangt af van het beeld dat je van jezelf hebt, hoe je jezelf ziet en hoe je de wereld ziet. De manier waarop je je gedraagt wordt beïnvloed door de manier waarop je voelt en denkt. Hieronder de assertieve grondgedachten die je […]

Assertiviteit heeft alles te maken met  sociale vaardigheden. Hoe sociaal vaardig jij bent, hangt af van het beeld dat je van jezelf hebt, hoe je jezelf ziet en hoe je de wereld ziet. De manier waarop je je gedraagt wordt beïnvloed door de manier waarop je voelt en denkt. Hieronder de assertieve grondgedachten die je helpen om assertief op te treden.

Ik heb het recht…

… zelf te oordelen over mijn gedrag, gevoelens en gedachten

… geen excuses of verklaringen voor mijn gedrag te geven

… zelf te bepalen of ik een oplossing moet zoeken/geven voor problemen van een ander

… van mening te veranderen

… om fouten te maken

…  om te zeggen: ‘Ik weet het (nog) niet’

… om niet aardig te zijn (doen) in de omgang met anderen

… onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen

… te zeggen: ‘Ik begrijp het niet’

… te zeggen: ‘Dat kan me niets schelen!’

Boek: Assertiviteit

Training: Effectief assertief

Reageer op dit artikel