checklist

Tien tips voor salarisonderhandelingen

Persoonlijke ontwikkeling

1. Weet wat de term ‘marktconform’ in jouw functie betekent

Kijk naar vergelijkbare organisaties en vergelijkbare functies en onderzoek wat de bandbreedte is van je vakgenoten. Google op ‘marktconform salaris secretaresse’ voor meer informatie.

2. Zorg dat alle afspraken over salaris schriftelijk worden vastgelegd
Dan kunnen er daarover geen misverstanden ontstaan. Wat als je manager in de loop van het jaar een andere baan krijgt? Met mondelinge afspraken is het dan lastig werken.

3. Zoek naar alternatieve beloning
Wie al langere tijd werkt in een organisatie, kan zo ver aan het einde van een schaal zitten dat er geen groei meer mogelijk is op financieel gebied. Als je daarin alle mogelijkheden hebt verkend, kijk dan naar alternatieve beloning: kun je extra trainingsbudget krijgen of meer vakantiedagen?

4. Zorg dat je een aantal (tien is niet nodig, twee is prima) concrete argumenten hebt waarom je een bepaald salaris passend vindt.
Bijvoorbeeld omdat je het afgelopen jaar veel extra taken hebt verricht buiten je functie of leiding bent gaan geven aan collega’s – en daardoor je meerwaarde voor de organisatie hebt kunnen laten zien. Of omdat je al een aantal jaar stil hebt gestaan in je salarisontwikkeling.

5. Weet wat je collega’s verdienen
Het hangt af van wat je prettig vindt en van de cultuur in je organisatie, maar het kan waardevol te zijn om met je collega’s te bespreken wat jullie verdienen. Dan is het moeilijker voor een werkgever om jullie tegen elkaar uit te spelen (“Niemand hier verdient zoveel als jij!”).

6. Staar je niet blind op een bedrag, zeker niet in een nieuwe functie
Kijk ook heel goed naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Tweehonderd euro meer bruto per maand lijkt leuk, maar als er een veel slechtere pensioenregeling geldt dan je gewend bent, schiet je er alsnog veel bij in.

7. Oefen het gesprek met iemand die je goed kent
Zo voel je je minder ongemakkelijk als je er echt zit en kom je waarschijnlijk beter uit je woorden.

8. Blijf geloofwaardig
Je bent niet verplicht om met een kopie van je loonstrook te bewijzen wat je in je vorige functie verdiende. Toch is het niet slim om er al te veel bij te fantaseren; dat maakt je verhaal ongeloofwaardiger.

9. Weet je boven- en ondergrens
Maak van tevoren een lijstje met de bedragen die je wilt gaan verdienen en wat je eventueel als onderhandelingsruimte kunt gebruiken. Weet ook wat je bodemsalaris is: daaronder wil je niet gaan. Zo word je niet overvallen door bedragen waarover je ter plekke moet nadenken.

10. Kijk of een salarisverhoging eventueel gefaseerd kan plaatsvinden, gespreid over twee jaar.
Dat kan je voorstel acceptabeler maken. Zorg wel dat wordt vastgelegd wat je afspreekt en dat de verhoging voor volgend jaar een ‘vanaf’-bedrag is. Wellicht gaat het dan een heel stuk beter met de organisatie of is je functie veranderd.

Functiewaardering
Je loopbaan sturen doe je zelf
Wat kan ik doen als ik te weinig uitdagend werk heb?
Boek: Een functie met toekomst
Training: Future Proof Skills

Reageer op dit artikel