checklist

9 tips om slimmer te netwerken

Persoonlijke ontwikkeling

1. Netwerk het liefst met mensen waar je het goed mee kunt vinden

Dat maakt dat je elkaar begrijpt in wat je nodig hebt. Bovendien is een goede netwerkrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees dus open en oprecht in je interesse in anderen. Zij prikken er namelijk meteen doorheen als je een praatje komt maken met een verborgen agenda.

2. Verzamel visitekaartjes en berg ze systematisch op
Schrijf bij het kaartje waar je de persoon hebt ontmoet en wat je eventueel voor elkaar kunt betekenen.

3. Jouw aanbod schept vraag
Als je weet wat je wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van jouw netwerkpartner vaak als vanzelf naar boven. Zo niet, dan is er geen match. Denk niet: aan hem of haar heb ik dus niks, maar hou de relatie goed. Relaties kennen immers relaties.

4. Denk mee
Als je een netwerkgelegenheid alleen ingaat voor eigen gewin, dan heb je een probleem. Het is doorzichtig en weinig sympathiek. Hou er ook tijdens een gesprek op jouw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met meedenken met een ander, oftewel: je begint meestal met geven voordat je gaat nemen. En zie ook tip 3: is het niet direct raak, dan misschien indirect.

5. Wees kritisch
Jij wilt wat, maar de ander ook. Wees daarom voorzichtig. Zorg dat je een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven.

6. Denk lange termijn
Denk bij netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact, maar over een halfjaar blijk je ineens een vraag te hebben waar iemand je mee kan helpen.

7. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan
Het liefst snel, bijvoorbeeld de volgende dag met een mailtje. Vertel wat je eraan gehad hebt. Krijg je een uitnodiging waar je niet op in kunt gaan, laat dat dan even weten. Zo hou je je contacten warm.

8. Waardeer het als je van iemand een tip krijgt
Zelfs al kun je er niets mee: misschien kun je een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan de tipgever. “Het sloot niet aan bij mijn ervaring, maar ik denk dat een vriendin daar uitermate geschikt voor zou zijn. Is het goed als ik dit aan haar doorgeef?”

9. Wees attent
Sta met mensen op goede voet, stuur een kaartje met verjaardagen en laat ook eens iets van je horen als je ze niet nodig hebt.

Bron: Brisk Magazine

Lees ook
10 fabels over netwerken
Netwerken kan overal en altijd

Verdieping
Netwerken: waar kun je netwerken (Vakbase)
Personal branding (training)

Reageer op dit artikel