checklist

Niet perfect is ook goed: kracht van imperfectie – update november 2019

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe is het met de perfectionist in jou? Durf je geen e-mail te versturen voordat je deze zes keer hebt nagelopen op spelfouten? Sla je jezelf voor je hoofd als je een kleine vergissing begaat? Zonde, onnodig en ook nog eens slecht voor je, want perfectionisme gaat dan tegen je werken. We geven je vijf tips om de perfectionist in jezelf een beetje los te laten.

Niet perfect is ook goed: kracht van imperfectie – update november 2019

1. Neem risico en durf te falen
Een imperfecte keuze levert vaak meer op dan helemaal geen keuze. Je zelfvertrouwen groeit meer van het volbrengen van een taak waarvan je niet zeker weet of je wel slaagt, een taak dus die een bepaald risico met zich meebrengt. Op het moment dat je zeker weet dat je succes zult hebben, verwacht je die prestatie en is deze minder bijzonder.

2. Vraag om hulp, spreek uit waar je behoefte aan hebt of naar verlangt
Ga er niet van uit dat de ander jouw hulpvraag, of je behoefte of verlangen wel zal kennen. Deel je ervaringen met anderen en durf je angsten, onzekerheden en twijfels uit te spreken. Je zult zien datn anderen dezelfde soort emoties kennen.

3. Geef ook aandacht aan de positieve dingen
Deel elke dag één positieve ervaring van de afgelopen 24 uur met iemand. Schrijf elke dag 3 nieuwe dingen op die je waardeert aan het leven. Doe spontaan iets aardigs voor een ander, geef een onbekende een compliment, bedank de buschauffeur voor de prettige reis of help bijvoorbeeld een oudere heer met oversteken.

4. Laat los wie je denkt te moeten zijn en vind jezelf goed zoals je bent, zonder voorwaarden
Denk niet: ‘als ik 10 kilo afval, ik de halve marathon heb gelopen, mijn huis elke dag opgeruimd is, ik carrière heb gemaakt, nooit boos word op mijn kinderen en elke week drie keer seks heb mijn partner, als iedereen mij aardig vindt, dan ben ik pas oké.’ Je bent nu al oké, gewoon, omdat jij jij bent!

5. Accepteer dat het leven en jijzelf niet perfect zijn en ook nooit zullen worden
Perfectie is een aanwezig streven in onze huidige maatschappij, maar het is niet realistisch en het zorgt voor veel stress en teleurstelling. Stel je verwachtingen bij en wees dankbaar voor wat je wel hebt. En het belangrijkst: omarm je imperfecties. Want hé, iedereen heeft toch recht op zijn eigen gekte?

Auteur: Roos Woltering

 

TED Talk over imperfectie
Bekijk hierboven de inspirerende video van Brene Brown over de kracht van imperfectie. Deze TED Talk is inmiddels meer dan 35 miljoen keer bekeken en de boeken van Brene over imperfectie zijn wereldwijd miljoenen keren verkocht.

Meer controle over de perfectionist in jezelf?

Roos Woltering geeft de tweedaagse training Van perfectionist naar optimalist. Ze geeft je inzicht in je perfectionistische zelfbeeld, laat zien hoe je imperfecties voor je laat werken en dat je beter presteert als je fouten durft te maken. De ideale training voor iedereen die wel eens in de weg wordt gezeten door haar perfectionisme.

Reageer op dit artikel