checklist

Zo bouw je aan de carrière die je wilt

Persoonlijke ontwikkeling

Je eerste jaren op de arbeidsmarkt zijn heel belangrijk, want met de juiste loopbaanplanning bouw je een stevig fundament voor de carrière die je wilt. Zo pak je dat aan.

Zo bouw je aan de carrière die je wilt

Je bent op zoek naar een baan. Maar eigenlijk weet je niet zo goed op welke banen je moet solliciteren. Wat past bij je? En wil je bij een groot bedrijf werken waar je taken waarschijnlijk van tevoren al vast liggen of juist liever bij een klein bedrijf waar je de kans hebt breed ingezet te worden? Je kunt wel de eerste de beste baan aanpakken om werkervaring op te doen, maar wat als je er over een paar maanden achterkomt dat werken in deze branche toch niets voor je is? Dat zou zonde zijn van je tijd en daarom is loopbaanplanning zo belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je de baan krijgt die bij je past?

Bedrijfscultuur

“Ken jezelf en weet wat je talenten zijn”, zegt Elbrich Batstra, HR-directeur bij Young Capital, een innovatief uitzendbureau dat zich richt op studenten, starters op de arbeidsmarkt en young professionals. “Eigenlijk is het heel simpel: als je iets doet wat je talent aanspreekt, als je dagelijks bezig bent met dingen waar je goed in bent, dan heb je plezier in je werk. En plezier werkt, zo luidt één van onze motto’s.”

Probeer dus een baan te vinden die past bij je talenten, of in ieder geval een baan die daar tegenaan zit. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de baan zelf, maar ook naar de omgeving waar je komt te werken. “Het bedrijf moet bij je passen. Sommige secretaressen vinden het fijn om in een gemeentelijke omgeving te werken met protocollen en procedures, omdat ze structuur nodig hebben. Anderen werken juist graag in een fijne chaos, zij vinden ondernemerschap en pionieren belangrijk. Dat heeft te maken met je karakter, je moet bij het bedrijf passen en je thuis voelen in de bedrijfscultuur.”

Neem de tijd

Volgens Batstra is die ‘culturele fit’ veel belangrijke dan harde kwalificaties op je cv. “Natuurlijk heb je voor bepaalde posities gewoon ervaring nodig, maar je persoonlijkheid en drive zijn in veel gevallen belangrijker. Vaardigheden kun je trainen, een slechte mentaliteit is veel moeilijker aan te pakken. Daarom moedigen wij werkgevers ook aan om te kijken naar de potentie van jonge mensen en zich niet blind te staren op het cv.”

Probeer als starter op de arbeidsmarkt dus niet de eerste de beste baan aan te nemen alleen maar omdat de arbeidsmarkt nu eenmaal krap is of omdat je bang bent werkloos thuis te zitten. “Ik begrijp die impuls heel goed, maar neem de tijd om goed uit te zoeken wat je echt leuk vindt om te doen. Zeker nu werk en privé steeds meer door elkaar heen lopen, is dat belangrijk. Als je je baan niet leuk vindt, zul je er misschien niet lang willen blijven. Ook moet je een klik voelen bij het bedrijf: let op of ze willen investeren in jouw ontwikkeling. Dan kun je een goed fundament voor je loopbaan leggen.”

Perfectionisme

Niemand gaat je persoonlijke ontwikkeling naar je toe brengen, dat moet je zelf doen. “Ik ben opgevoed met de leus: voor niks komt de zon op, de rest moet je allemaal regelen. Maar ik heb het idee dat dat bij deze generatie wel goed zit. De young professionals van nu zijn ambitieus, assertief en alerter op hun eigen ontwikkeling dan de generaties daarvoor. Dat is heel goed, maar je moet wel oppassen dat je niet te snel en te veel wilt.”

Reageer op dit artikel