checklist

In 3 stappen stoppen met ‘moeten’

Persoonlijke ontwikkeling

Moeten, moeten, moeten….. het is een uiterst besmettelijk virus dat onze wilspier aantast. We vragen ons hierdoor steeds vaker af wat we wel en niet mogen van anderen. De enige manier om van het moetenvirus te genezen is door je eigen wilskracht te ontwikkelen. Zo pak je dat aan.

In 3 stappen stoppen met ‘moeten’

Stap 1: Stop met toestemming vragen

Als warming-up geef ik je mee direct te stoppen met het vragen van toestemming. Zolang je je oren laat hangen naar de goedkeuring van anderen, blijf je besmet met het moetenvirus. Doet het er dan niet toe wat een ander wil? Zeker wel! Afstemmen is echter meer dan voldoende. Wat jij wilt, is even belangrijk als wat een ander wil. De wijze waarop jullie dat invullen en wanneer, daar kunnen jullie van mening over verschillen. Dit heeft echter niets te maken met willen maar alles met de normen waarmee je bent grootgebracht.

Stap 2: Lift je wilskracht vanuit eigenwaarde

De kern van deze work-out bestaat uit het leren liften van je wilskracht vanuit waarden in plaats van je klein te laten krijgen door de normen die anderen je proberen op te leggen. We noemen normen en waarden vaak in één adem. Normen en waarden verschillen echter enorm van elkaar. Normen gaan over hoe het binnen een bepaalde context ‘hoort’. Zo kan het zijn dat je jezelf vertelt dat je ’s morgens om 08.30 op je werk moet zijn. Zo hoort het, dit hebben jullie tenslotte zo met elkaar afgesproken. Maar doe je het echt daarom? Kom je niet gewoon op tijd omdat je zo gedoe wilt voorkomen? Je kiest hier dus voor omdat jij harmonie wilt, dus niet omdat het moet! De waarde harmonie is voor jou dan van groter belang dan bijvoorbeeld de vrijheid om gewoon twee uur later op je werk te komen.

Stap 3: Leer jongleren met waarden

Als je helder hebt wat je eigen waarden zijn en wat er onder de norm van de ander aan waarde zit dan zul je zien dat de strijd die we op normatief niveau (‘zo hoort het’) met elkaar voeren snel verdampt. Je hebt de cooling down inmiddels ingezet. Maak er een gezonde gewoonte van om te jongleren met waarden. Zoek jij rust terwijl de ander gezellig uit eten wil? Kijk dan hoe je de wereld van rust en gezelligheid bij elkaar kan brengen op een manier waar jullie allebei blij van worden. Door aan beide waarden hetzelfde gewicht te hangen, ontstaat er echte gelijkwaardigheid. De grote kunst is nu om vanuit de verschillende waarden meerwaarde voor beiden te creëren. Dit vraagt ontzettend veel creativiteit. Hierdoor lijkt het vaak moeilijker dan gewoon te voldoen aan de geldende normen. De reden is dat je tot nu toe je wilspier niet voldoende intensief getraind hebt. En hoe zit het eigenlijk met je vocabulaire om je eigen wilskracht mee uit te drukken? Wanneer je deze work-out blijft doen, zul je vanzelf merken dat het leven vanuit wilskracht je steeds gemakkelijker afgaat. Op een gegeven moment hoef je hier zelfs niets meer voor te doen.

De groeten met moeten

Geloof je het (nog) niet? Lees dan het boek ‘De groeten met moeten – hoe je gelukkig wordt door te kiezen voor ongehoorzaamheid’. Je zult merken dat je een leven zonder moeten ook wilt leren kunnen.

Door Rick van Asperen, spreker en trainer

Reageer op dit artikel