checklist

De zachte kant van je succes: 5 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Succes heeft meestal te maken met tastbare resultaten: wat je bereikt, gewonnen of gerealiseerd hebt. Je rijbewijs of diploma behalen bijvoorbeeld, of een nieuwe baan. Maar er is meer. Naast die harde kant van het succes is er namelijk ook een zachte. Je hebt namelijk ook een emotionele ervaring erbij en je hebt vaardigheden verder ontwikkeld. En laat dat nu het succes zijn waarmee je verder kunt.

De zachte kant van je succes: 5 tips

Je zult immers vanaf de eerste dag op je nieuwe werkplek moeten laten zien wat je echt in huis hebt. En je blijft succesvol in een projectteam als je je vaardigheden constructief kunt inzetten.

Miranda Kampers geeft de training De beste versie van jezelf en de verkorte vorm in een workshop tijdens de Workshopdagen op 12, 13 en 14 april. Ze licht hier alvast de zachte kant van succes toe.

Kettingreactie

Succes leidt tot succes. Je zorgt als het ware voor een kettingreactie:

  • Je rondt een cursus af (succes 1) en gaat je nieuwe stijl in de praktijk brengen op je werk
  • Waardoor je opeens je collega’s wél meekrijgt (succes 2)
  • En jij je veel prettiger en energieker voelt (succes 3).
  • Als je dit dan thuis vertelt en tijdens je functioneringsgesprek, oogst je vervolgens waardering (succes 4). En welke kans dat dan weer biedt…?

Nu gaat dit niet zonder slag of stoot. Juist de zachte elementen kun je niet van de ene op de andere dag veranderen. Verwacht niet dat je meteen meer assertiviteit aanwendt of steeds je communicatiestijl aanpast aan de ander. Het kost tijd, energie en wellicht geld. Volharding en creativiteit helpen je.

5 tips

Die zachte elementen van jouw succes zijn lastig concreet te maken in cijfers. De meerwaarde van jouw kracht, waarde, stijl en ambitie aantonen is veel moeilijker dan wat jouw projectvoorstel oplevert qua bezuiniging. Dit maakt het echter niet minder waardevol. Sterker nog, uiteindelijk zorgt de zachte kant voor het verschil. De paradox is dan ook dat die kant een harde strategische aanpak vereist. Om stappen te kunnen zetten naar de zachte kant van jouw succes, geef ik je graag vijf tips:

1. Stel jezelf centraal.
Alles begint bij jou, dus ga er nu eens een half uurtje voor zitten. Wat wil ik echt? Wat wil ik daarvoor doen? Wat/wie heb ik daarvoor nodig? En hoe zorg ik dat ik het volbreng? Door je antwoorden aan het papier te vertrouwen zorg je voor een eerste commitment waar je continu op kunt terugvallen.

2. Ga van weten naar doen.
Weten is één, maar doen is twee. Ook nu ben jij weer aan zet. Kies voor kleine stapjes en probeer uit waar je kunt. Ook al vind je het eng, als je het niet probeert dan weet je het niet. Door steeds te checken hoe het gaat heb je de kans om bij te sturen, te stoppen of door te gaan.

3. Voel je succes.
Succes is niet alleen het scoren van een punt, maar meer nog het ervaren van het proces. Wat doet het met je? Wat voel je op weg naar je doel? Deze ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je je energiebalans op peil kunt houden. Als taken je energie wegzuigen, vraag je dan af hoe je hier anders mee kunt omgaan. En ruim meer tijd in voor dat wat jou energie en voldoening geeft.

4. Deel je succes.
De veelgehoorde uitspraak ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ is ook hier van kracht. Door uit te spreken wat je hebt behaalt en wat dat met je doet (!) maak je de volgende schakel in je succesketting. Laat dit niet de zwakste schakel zijn, want daarmee doe je jezelf én anderen tekort. Jouw succes inspireert anderen namelijk ook.

5. Veranker je succes.
Maak voor jezelf duidelijk wat de relatie is tussen je nieuwe gedrag of houding en het succes in je werk. Dat maakt je sterker in je totale presentatie en daarmee overtuigender naar je omgeving. Zo maak je jezelf klaar voor de volgende stap in jouw succes.

Begin hier vandaag nog mee, want dan heb je je eerste succes meteen binnen. Je zult zien dat er een kettingreactie ontstaat en dat het je een boost aan zelfvertrouwen en energie geeft. Ook dit is een stap zetten naar weer de beste versie van jezelf!

Verdieping

De beste versie van jezelf [training]
De beste versie van jezelf [workshop]

Reageer op dit artikel