checklist

Zo maak je een mindmap

Persoonlijke ontwikkeling

Echt iets origineels of unieks bedenken is bijna onmogelijk. Bijna iedereen bouwt voort op het gedachtegoed van anderen. En dat is ook helemaal niet erg. Wat wel kan: op je eigen manier verder bouwen aan een idee, het idee een stap verder helpen door er een nieuwe draai aan te geven of andere verbindingen te leggen. Dat kan met de hulp van een mindmap. 

Zo maak je een mindmap

Een mindmap is een brainstorm op papier, waarmee je ideeën niet alleen opschrijft, maar ook visueel zichtbaar maakt door associatie, beeld, symboliek, kleur, compositie en ruimte. Door deze combinaties zet je je beide hersenhelften in: zowel je beeldende als je analytische vaardigheden. Daardoor kun je vollediger en creatiever nadenken, wat weer goed is voor het verzinnen van ideeën. Verder maakt het al je gedachten en ideeën in een oogopslag zichtbaar.

Hoe maak je zo’n mindmap?

  • Noteer het centrale thema in het midden van een groot vel papier.
  • Trek vanuit dit thema een aantal vloeiende lijnen, waarbij de lijnen rond het thema dik zijn (hoofdzaken) en de lijnen dunner worden naarmate ze verder van het thema af liggen (bijzaken). Begin op een vast punt (14.00 uur) en draai met de klok mee.
  • Voorzie elke lijn van één woord, het sleutelwoord.
  • Schrijf de sleutelwoorden met hoofdletters.
  • Gebruik beelden, kleuren, symbolen en wolkjes. Cluster onderwerpen die bij elkaar horen.
  • Gebruik humor en associaties.
  • Ontwikkel je eigen stijl. Hoe persoonlijker hoe beter.

Boektip

Deze tips komen uit het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht van Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel. Aanrader! Je kunt het boek hier bestellen. Marenthe de Bruijne geeft voor Management Support ook de training Lenig denken.

Aan de slag

Marenthe de Bruijne geeft tijdens de Management Support Workshopdagen de workshop Mindmappen.

Reageer op dit artikel