checklist

4 leuke boektips

Persoonlijke ontwikkeling

Nog op zoek naar een leuk boek om te lezen? Met deze boektips van Management Support kom je vast een heel eind. Van veranderingen doorvoeren tot praktische tips voor een projectplan; er zit voor iedereen wat bij.

4 leuke boektips

1. De succesillusie

Trainers, goeroes en consultants die claimen dat succes maakbaar is, zijn bedriegers, vindt succesonderzoeker Richard Engelfriet. “Vaak is er geen enkel bewijs voor, of het rammelt aan alle kanten.” In zijn boek De succesillusie legt hij uit welke denkfouten deze zogenoemde goeroes maken. Hij bespreekt meer dan honderd voorbeelden van succesgoeroes en hun ideeën, en met veel feiten en gevoel voor humor laat hij zien waarom hun claims onterecht zijn. Denk onder meer aan claims van Ben Tiggelaar, Malcolm Gladwell, John Kotter, André de Waal en Arjan van den Born.

De succesillusie – Hoe trainers, goeroes en consultants u dagelijks bedriegen en hoe u daar in zeven eenvoudige stappen vanaf komt, Richard Engelfriet, 20 euro.  

2. Giftige communicatie

Vaak maken collega’s elkaar, bewust of onbewust, het leven behoorlijk zuur met verwijten of pesterige grapjes. Het lijkt erbij te horen, maar het zorgt voor de nodige persoonlijke en maatschappelijke problemen. Volgens Sandra Hertogh en Annemarie van der Wel, auteurs van het boek Giftige communicatie, onderschatten we de gevolgen van giftige communicatie, van verwijten, verdedigen, vermijden en verachten.
Word je bewust van giftige communicatie en stop ermee; neutraliseer het gif, zeggen Hertogh en Van der Wel, het heeft te veel schadelijke gevolgen. In hun boek raden de auteurs aan om jezelf of de ander een SOS-bericht te sturen. Van der Wel: “De drie letters staan voor drie stappen. De eerste stap is stoppen met het schieten van gifpijlen, want als je doorgaat met giftige communicatie stópt de communicatie. De tweede stap is onderzoeken wat er aan de hand is. De derde stap is samen met de ander bespreken hoe je het probleem op kunt lossen.” Hoe vaker je oefent met de drie stappen, des te beter het antigif werkt.

Giftige communicatie, het voorkomen en oplossen van gedoe op het werk, Sandra Hertogh en Annemarie van der Wel, 16,95 euro.

3. Jezelf de baas

In zijn nieuwe boek Jezelf de baas beschrijft Marcel van Wiggen dat hij het als zijn taak ziet om mensen te helpen om hun karakter te veranderen. “Het is een mythe dat je karakter onveranderlijk is, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Begrijp me niet verkeerd, er kunnen heel goede redenen zijn dat iemand somber is of weinig zelfvertrouwen heeft. Maar dat wil niet zeggen dat je de rest van je leven somber of onzeker hoeft te blijven.” Veranderen vereist niet zozeer drastische stappen als ontslag nemen of een scheiding aanvragen, maar juist kleine stappen, leert Van Wiggen de deelnemers aan zijn trainingen. “Gebruik positieve woorden, loop rechtop, geef de mensen om je heen eens een compliment. Het is niet andermans schuld dat jij je chagrijnig, gespannen of teleurgesteld voelt. Jij creëert je eigen gevoel.”

Jezelf de baas – Regisseer je eigen leven, Marcel van Wiggen, 19,50 euro. 

4. Projectplannen maken

Projecten bij overheden en bedrijven mislukken vaak omdat mooie plannen niet snel genoeg in de praktijk worden getoetst. Anne Nieboer en Claire Lovell werden als consultant van adviesbureau Over/Nieuw vaak geconfronteerd met trage projecten die uiteindelijk mislukten.
Ze ontwikkelden daarom samen met hun klanten een handzame methode om in projecten veel sneller van idee tot actie te komen, en de gewenste resultaten in de praktijk bij te stellen.
Met de Kick-off-methode worden bij het opstellen van het projectplan concrete acties benoemd. Het projectteam kan daar direct mee aan de slag. In het vervolg van het project ligt de focus op het bijstellen van de resultaten aan de ervaringen in de praktijk om zo tot een eindresultaat te komen dat wel werkt.

Kick-off, methode voor het maken van je projectplan op één pagina, Claire Lovell en Anne Nieboer, 15,00 euro.

Reageer op dit artikel