checklist

Goed slapen: een checklist

Persoonlijke ontwikkeling

Een gezonde slaap is goed voor je gezondheid, haalt de stress uit je leven en helpt om spitser, creatiever en productiever te zijn. Toch lopen we in deze immer wakkere wereld volgens slaapexperts met z’n allen te moe rond, met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor je slaap. Met deze tips is een goede slaap voor jou een haalbare droom.

Goed slapen: een checklist

Bepaal het uur waarop je gaat slapen

Ga na hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erop fris als een hoentje te zijn en leg dan het uur vast waarop je voortaan naar bed gaat. Het gemiddeld aantal uren is acht uur, maar je kunt een lang- of kortslaper zijn. Vrouwen en jongeren hebben meer slaap nodig dan mannen en ouderen.

Blijf in je ritme

Sta zo veel mogelijk op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed, ook als het weekend of vakantie is. Dit helpt bij je waak- en slaapcyclus.

Houd rekening met je dag

Wellicht verrassend, maar om je slaap te verbeteren, houd je er al overdag rekening mee. Wat je overdag doet, beïnvloedt je slaap, en hoe je slaapt heeft ook impact op je dag. Als je tijdens je dagtaak aanhoudend druk bezig was en je hebt dat hoge activiteitsniveau ‘mee naar bed genomen’, zul je dus minder goed slapen.

Rond je werkdag altijd goed af

Je werkdag zonder losse eindjes afronden, is een must voor een betere slaap. Ruim hiervoor 15 minuten in op het einde van je werkdag. Noteer al je to do’s voor de volgende dag. Kies dan één prioriteit waarmee je de volgende dag van start gaat. Zo kun je met de nodige rust in je hoofd je avond in.

Voer een slaapritueel in

Relax. Geef ruimte aan herstelprocessen en introduceer een slaapritueel. Dat helpt om met een druk avondschema toch tot rust te kunnen komen voor je naar bed gaat. In je slaapritueel herhaal je elke avond dezelfde rustgevende activiteiten. ‘s Avonds laat nog snel een rapport afwerken, heeft dus geen zin. Weersta de verleiding en kruip gewoon in bed. Morgen ben je een nieuw mens en zul je dus ook beter functioneren – je rapport zal dan des te sneller klaar zijn.

Let op wat je eet, drinkt en doet

Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee of cola kunnen je slaap nog uren negatief beïnvloeden. Vermijd ook zware maaltijden voor je gaat slapen. Let op met ‘hoge activiteit’, zoals sporten of kijken naar een actiefilm. Sporten bevordert een goede nachtrust, maar doe het niet vlak voor je inslaaptijd.

Pieker-stop

Onze drukke levensstijl met lange takenlijsten ligt aan de basis van nachtelijk piekeren. ’s Nachts blijft dat alles door je hoofd malen. Schrijf je hoofd leeg voor je gaat slapen, maar waak erover dat het je ontspant en dat het niet opnieuw ‘spanning’ veroorzaakt.

Kom tot rust in je slaapkamer

Maak van je slaapkamer een plek die een goede nachtrust bevordert. Het mag geen plek zijn die je associeert met níet slapen. Kies voor rustgevende kleuren, een comfortabele matras, verduisterende gordijnen, een niet te warme omgeving en een opgeruimde ruimte en slaap voortaan als een roos.

EXTRA TIP: Slechte slaper? Ga kamperen!

Twee weken vakantie in een tent brengt je slaapritme weer op peil. Door zonder kunstmatig licht te leven, volg je op natuurlijke manier de dag- en nachtcyclus. Je gaat eerder naar bed en gaat vanzelf langer slapen. Dat stelt je biologische klok opnieuw goed af en die stuurt ook je optimale slaapperiode. De eerste week op de camping dient om te onthaasten, de tweede week vind je je ideale slaapritme terug.

Over de auteur:
Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en een veelgevraagd expert in de media. Ze is onder meer auteur van het boek ‘Rust in je huis en je hoofd’, dat sinds 1 juni 2017 te koop is, en van ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’. Met haar bedrijf Barking Dogs zet ze drukbezette professionals, ondernemers en spitsuurvrouwen in de juiste versnelling voor effectiever, prettiger en succesvol leven en werken.

Reageer op dit artikel