checklist

Wat kun je doen om je functie inhoudelijk te veranderen?

Persoonlijke ontwikkeling

Wat kun je doen om je functie inhoudelijk te veranderen? Martine de Troije, coach en eigenaar van SPARKLE. Training & Coaching, zet de vier belangrijkste tips op een rij:

Wat kun je doen om je functie inhoudelijk te veranderen?

Zorg voor een goed onderbouwd verhaal

“Onderzoek wat je graag wilt veranderen én wat daarvan de toegevoegde waarde is voor het bedrijf, zodat je met een goed onderbouwd verhaal komt. Een goede manager faciliteert jou in het optimaal uitvoeren van je functie, waardoor je optimale resultaten levert. Dus hij zal zeker openstaan voor je ideeën, tenminste als dat ook iets oplevert voor het bedrijf.”

Ga het gewoon doen

“Van nature zien mensen vooraf vaak allerlei beren op de weg. Er zijn allerlei redenen om een nieuwe uitdaging niet aan te gaan. Draai het eens om en ga gewoon aan de slag. Je ziet vanzelf tegen welke problemen je aanloopt en hoe je die het beste kunt oplossen.”

Zorg voor een eerlijke evaluatie en blijf in gesprek

“Secretaresses zijn vaak perfectionistisch en zeggen niet graag ‘nee’. Toch is het bewaken van je eigen grenzen een kritische succesfactor. Blijf met je leidinggevende in gesprek. Wat gaat goed, wat kan er de volgende keer beter? En welke taken horen niet meer bij jouw takenpakket, omdat je daar geen tijd meer voor hebt?”

Geef aan wat je nodig hebt

“Kijk naar de mogelijkheden en geef aan wat jij nodig hebt om de gezamenlijke doelen te bereiken. Misschien zijn dat bepaalde faciliteiten, aangepaste werktijden of extra cursussen. Of misschien helpt het je als bepaalde werkzaamheden geclusterd of anders verdeeld worden? Veel medewerkers denken dat hun manager wel weet wat zij nodig hebben. Vaak is dat niet het geval. Grijp je kansen door zelf het initiatief te nemen.”

Uitstervend beroep

We schreven eerder al Secretaresse; uitstervend beroep? Lees ook het positieve en verdiepende artikel Nieuwe groeikansen voor secretaresses.
En 10 onmisbare competenties voor de secretaresse.

Aan de slag met jouw groeikansen

Wil je zelf aan het werk met jouw groeikansen, bekijk dan bijvoorbeeld eens de trainingen:

Relevant blijven voor jezelf en de organisatie,
De vormen van managementondersteuning
Managementassistent als sparringpartner.

Reageer op dit artikel