checklist

Creatief en oplossingsgericht in 7 stappen

Persoonlijke ontwikkeling

Creatief en oplossingsgericht in 7 stappen

De kern van creativiteit: lef hebben en fouten durven te maken. Maar hoe doe je dat? Auteur en trainer Stefanie Couwenberg geeft zeven stappen om creatief en oplossingsgericht te werken.

Lekker creatief denken is leuk. Maar hoe zorg je ervoor dat je al die gave ideeën in de praktijk brengt? Hoe zet je creatief denken om in creatief werken? In het boek Creatief en oplossingsgericht werken staat een handig zevenstappenplan: FOUT MAG. Elke letter brengt jou een stap dichter bij een leven met het lef om buiten de gebaande paden te lopen.

F van Focus

Zorg dat je een stip op de horizon hebt. Focus op dat doel en de stappen die je moet zetten om daar te komen. Je kunt verschillende tools inzetten om dat doel met de bijbehorende stappen scherp te krijgen voor jezelf, zoals mindmapping, storyboarding en het stellen van oplossingsgerichte vragen.

O van Open en oplossingsgerichte vragen stellen

Bij een probleem hebben mensen van nature de neiging om vragen te stellen als “Wat ging er mis?” Hiermee krijg je inzicht in het probleem, niet in de oplossing. Het is beter om open, oplossingsgerichte vragen te stellen omdat dit stimuleert om na te denken over een oplossing. Dus “Hoe zou je het graag willen zien?” of “Hoe kan ik je helpen?”

U van Uitzonderingen

Focus een, ook al ging er ontzettend veel mis, op de situaties waarin iets wél goed ging. Ontleed die uitzonderingen. Wat ging er toen anders? Misschien erger jij je groen en geel aan de vergaderingen die steevast een half uur uitlopen. Dat overkomt je altijd, behálve als de vergaderzaal daarna geboekt is voor een ander team. Of je manager komt altijd te laat, behálve als jij een half uur extra reistijd inplant. In die uitzonderlijke situaties schuilt vaak de oplossing van het probleem.

T van Train your brain

Creatief denken kun je leren door het veel te doen. Pas elke dag een tool van creatief denken toe, zoals brainstormen, experimenteren of jezelf verwonderen. Dit soort ‘vingeroefeningen’ zorgen ervoor dat het een way of life wordt.

M van Meerdere opties of alternatieven bedenken

Wie meer schiet heeft meer kans om te scoren. Verzin meerdere oplossingen en pak door. Maak een selectie van enkele gave ideeën en stel een actieplan op. Zo zorg je ervoor dat het niet alleen bij mooie plannen blijft, maar dat ze ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht.

A van Anders durven zijn

Creatieve ideeën wijken af van de norm. Je hebt daardoor al snel de neiging om te denken: “Het is wel raar” of “Moet ik dat wel voorstellen?” Gooi die voorzichtigheid overboord. Toon lef en kom met verrassende ideeën die opvallen. Mensen kunnen daar wat van vinden, maar wat heb je te verliezen? Durf met spraakmakende ideeën te komen en anders te zijn dan anderen. Liever een kleurrijke kameleon dan een grijze muis.

G van Gewoon doen

Je kunt nog zoveel tools en tips aangereikt krijgen, de echte uitdaging is om er morgen op werk iets mee te doen. Maak een begin, zelf of met je collega’s, en pas de tips toe. En onthoud: fouten maken mag. Sterker nog: het moet. Durf jij het aan?

Lees verder:

Doe jij alles op de automatische piloot? In haar nieuwe boek leert Stefanie Couwenberg je om vaste structuren vaarwel te zeggen en dingen anders aan te pakken.

Met de denkhoeden van De Bono tackel je een probleem vanuit alle perspectieven.

We leren als kind alles met vallen, opstaan en doorgaan. Als volwassene vinden we dat een stuk lastiger, dan zit ons perfectionisme vaak in de weg. Tijd om je jeugdige lef weer op te pikken, peptalkt Jocelyn Rebbens: met resilience kun je de wereld aan.

Reageer op dit artikel